Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Борба против лажних вести на интернету да 5Г изазива корону, а да је лечи сирће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2020.

Аутор: Бета/АФП Извор: Н1

Борба против лажних вести на интернету да 5Г изазива корону, а да је лечи сирће

Амерички технолошки гиганти у суочавању са корона-кризом прибегавају мерама које су доскора биле назамисливе, преносе европски медији. Фејсбук (Facebook) је, како преноси АФП, најавио нове мере борбе против дезинформација на ВотсАпу (WhatsApp), док се мрежама и даље шире лажне поруке о Kовиду-19 који наводно изазивају 5Г мреже, а лечи га сирће.

Корисници апликације одсада ће моћи да проследе поруку само једном кориснику како би се ограничила њихова циркулација, најавила је компанија додајући да је примећен "значајан пораст дељења порука које могу допринети ширењу лажних информација".

У Великој Британији је уништено неколико антена и релеја, а власти тврде да друштвеним мрежама кружи апсурдна теорија према којој се нови коронавирус шири мрежом мобилне телефоније 5Г.

У Африци ВотсАпом круже информације о испирању уста сирћетом који убија Ковид-19 као и тврдње да су црнци отпорнији на заразу.

У време ограничења кретања коришћење апликације је експлодирало, наводи АФП и додаје да је Фејсбук с Инстаграмом, ВотсАпом и Месинџером (Messengerom) крајем марта број порука повећао за више од 50 посто у најпогођенијим земљама.

Технолошки див је удвостручио капацитете својих сервера и покушава да истакне информације поузданих извора.

Светска здравствена организација (WHO) и више од 20 министарстава здравства користе ВотсАп за објаву информација о пандемији и послали су већ више од 100 милиона порука, додаје француска агенција.

Фајненшел тајмс (Financial Times - FT) преноси да је Силицијумска долина ојачала борбу против пандемије коронавируса на неочекиване начине и да је, осим на донације, криза подстакла технолошке гигатне да открију да у ствари могу учинити неке ствари за које су мислили да су немогуће.

Надгледање садржаја и размена података са званичницима постало је норма, а борба за повратак на старе навике почеће када се пандемија заврши, наводи ФТ и додаје да се Твитер (Twitter) одрекао забринутости за слободу говора и брзо прешао на уклањање твитова и забранио кориснике за које верује да шире дезинформације.

Еплова (Apple) Апп Сторе, дизајнирана као отворена платформа, уклонила је незваничнее апликације за коронавирус.

Наредна фаза биће контроверзнија, указује лист и додаје да ваде на Западу позивају велике технолошке компаније да помогну у проналажењу вируса али да такве идеје кочи недостатак одговарајућих закона о тестирању и приватности.

Досадашњи алати мање су прецизни од дигиталног праћења какво се спроводи у Кини и Јужној Кореји. Гуглов (Google) извештај о мобилности заједнице Kовид-19 приказује анонимне податке из 131 земље из којих се види колико су одређена подручја прометна или тиха, док Фејсбук платформа "Подаци за добро" нуди сличне алате, наводо ФТ.

Ни једни ни други не приказују обрасце кретања за конкретног појединца. Али, могли би, указује британски дневник.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси