Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ: Политичко уплитање у медије на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Извор: ЕФЈ

ЕФЈ: Политичко уплитање у медије на Косову

Европска федерација новинара (ЕФЈ) позива медије на Косову да се суздрже од интензивирања тензија у време здравствене кризе.

Стављање Северне Митровице у карантин резултирало је неприкладним и неетичким медијским покривањем. ЕФЈ снажно протестује због огромног политичког уплитања у поједине медије на Косову.

Неосноване изјаве и провокативна питања која је поставио новинар Радио-телевизије Косово док је у суботу увече уживо извештавао из Северне Митровице изазвали су талас реакција на Косову. Те опаске могу допринети повећању тензија између српске и албанске заједнице.

Портал „Сињали“ у петак је, чији је власник адвокат Бесник Бериша (политички саветник бившег премијера Косова ), створио контроверзу објављивањем имена, адреса и датума рођења 210 грађана углавном Срба и Рома, који су били смештени у карантин у Северној Митровици и другим градовима. После протеста јавности и Удружења новинара Србије на Косову, „Сињали“ је замаглио личне податке ових грађна.

Мисија ОЕБС-а на Косову позвала је медије да поштују приватност пацијената и ни на који начин не откривају идентитет оболелих. „Ситуација са ковидом-19 захтева солидарност и сарадњу целог друштва, као и између власти у региону”, саопштила је Мисија ОЕБС-а.

„Чини се да је јасно да неки политичари, почев од председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, користе кризу изазвану коронавирусом да подстичу политичке и друштвене тензије зарад сопствених интереса. Позивамо новинаре да не играју њихову игру и да раде у јавном интересу”, рекао је генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутиерез.

ЕФЈ је данас тражио од Независне комисије за медије на Косиву да истражи ова неетичка извештавања и да настави с пажљивим надгледањем медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси