Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аустријска влада за медије погођене коронакризом даје 15 милијуна еура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Извор: Вечерњи лист

Аустријска влада за медије погођене коронакризом даје 15 милијуна еура

Национално вијеће аустријског Парламента у петак је донио свој већ трећи Пакет мјера за отклањање посљедица проузрочених корона кризом

Аустријска савезна Влада је према узору на Француску, одлучила финанцијски помоћи издаваче дневних новина, којима су сада због затворених трговина изостали готово сви приходи од оглашавања, наводи аустријски дневни, бесплатни лист Österreich и наставља: „Национално вијеће аустријског Парламента треба данас такођер донијети одлуку о додатном субвенционирању новина у висини од 15 милијуна еура,који би били расподијељени свим издавачима дневних новина, узимајући у обзир њихову тискану накладу.“

Тиме би се досадашњи износ субвенције од девет милијуна еура готово удвостручио, констатира исти извор и додаје: „Сваке дневне новине добиле би четири еура по тисканом примјерку – рачунано према просјечној наклади посљедњих 350 дана 2019. године, што значи: 0,01 еуро, дакле 1 цент по дану.

Тиме највише профитира најтиражнији Кроне и добило би 3,0 милијуна еура из наведеног Пакета помоћи, Heute и Österreich/oe24 добивају 2,26 односно 2,24 милијуна, а Клеине Зеитунг из Граза 1,09 милијуна еура.

Али и тиражно слабије новине као Der Standarda и Die Presse добили би на своју досадашњу финанцијску потпору додатних 273.000 односно 262.000 еура.“

Исти извор наводи како и аустријске приватне радио и ТВ станице могу рачунати с удвостручењем њиховог досадашњег износа субвенција, како би их се обештетило за губитак прихода од реклама, који је дјеломично пао и за 80 посто.

То ће прије свега спасити бројне мале приватне радио станице, којима је тиме опстанак постао упитан, наводи бечки таблоид.

Национално вијеће аустријског Парламента у петак је донио свој већ трећи Пакет мјера за отклањање посљедица проузрочених коронакризом.

Аустријска Влада помаже средствима из тзв. Ковид-19 Кризног фонда чији је новчани опсег увећан с четири на 28 милијарди еура.

Утемељен је и посебан Фонд за „тешке случајеве“ тзв. Härtefallfonds, а његова су средства удвостручена с 1 на 2 милијарде еура.

Тај трећи Пакет мјера помоћи данас иде на Савезно вијеће аустријског Парламента, и потом ће ступити на снагу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси