Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узнемиравање јавности као алат за ограничавање медијских слобода у време короне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: Стефан Марковић Извор: ЦИНС

Узнемиравање јавности као алат за ограничавање медијских слобода у време короне

Представници власти и здравствених установа често су током ванредног стања користили појам узнемиравања јавности када би говорили о извештавању независних медија, а све је кулминирало недавним хапшењем новинарке портала Нова С. Саговорници ЦИНС-а сматрају да су медијске слободе тренутно драстично сужене и да се под крилатицом узнемиравања јавности заправо крије застрашивање новинара.

Први април – Дан шале није био нимало шаљив за медијску професију у Србији, јер су тог дана новинарки портала Nova.rs Ани Лалић стављене лисице на руке због посла који обавља. Она је приведена по пријави да је својим извештавањем о лошем стању у Клиничком центру Војводине „узнемирила јавност“.

Привођењу је претходио Закључак Владе Републике Србије, према којем је тек узак круг људи овлашћен да даје информације о лечењу од короне. Информације добијене из других извора проглашене су нетачним и непровереним уз претњу примене прописа које се односе на ширење дезинформација у периоду ванредног стања.

У међувремену је Закључак повучен, а премијерка Ана Брнабић је гостујући у четвртак на Радио-телевизији Србије рекла да је то учинила на молбу председника Александра Вучића.

Ипак, покушај да се за дезинформацију и узнемирење јавности прогласи све што не долази од уског круга представника власти и здравствених институција, као и хапшење новинарке Ане Лалић, само је кулминација односа власти према независним медијима током ванредног стања.

Један од тих примера је и истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) о смањењу плате за 35% здравственим радницима у Клиничком центру Ниш, али и читавој Србији, којима је била одређена самоизолација.

Реч је о тексту који је изазвао велику пажњу јавности и реакцију како синдиката тако и појединих опозиционих странака. Тражено је да се онима који су у првим редовима борбе против вируса корона плате не смањују без обзира да ли су у самоизолацији или не.

Иако је за ЦИНС дао званичну изјаву којом потврђује причу – изјаву коју смо цитирали у тексту, директор нишког Клиничког центра Зоран Радовановић се дан касније на ЦИНС жалио колегама из Јужних вести. Јужне вести су тражиле одговоре на исту тему, а у одговору су добили и тврдњу да је новинар ЦИНС-а претходно „злоупотребио“ информације, „извукао их из контекста“, али и да је потенцијално „узнемирио јавност“ и „довео у заблуду“ јавност и запослене у КЦ-у. ЦИНС-ов текст Радовановић није демантовао.

Одговор на питање на шта је тачно мислио када је рекао да би јавност могла да се узнемири због писања о чињеницама нисмо добили, јер се Радовановић касније није јављао на телефон нити је одговарао на поруке новинара ЦИНС-а.

Управа Клиничког центра оптужила је и Вечерње новости да својим извештавањем „каљају част и углед белих мантила“ и да њихово извештавање доводи до узбуњивања и узнемирења јавности.

Новинарка и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу Тамара Скрозза сматра да се под крилатицом „узнемирење јавности“ крије застрашивање медија.

„Ми ћемо имати ситуацију да, ако се ово овако настави, да ће медији морати, уколико већ и сад не морају, буквално да стрепе од свега што напишу, а што није изговорено на званичним конференцијама за новинаре. (…) То што раде званичне институције под фирмом узнемиравања јавности је нарочито опасно јер ми немамо дефиницију, немамо упутство шта то значи“, подвлачи Скрозза.

И Јужне вести су оптужене да узнемирују јавност. На то је „упозорила“ председница Синдикалне организације Завода за хитну медицинску помоћ Ниш Јелена Живковић, јер ју је узнемирио текст на овом регионалном порталу о томе да овај синдикат својим члановима продаје медицинске маске.

Живковић каже да се та синтагма не односи на ширу јавност, већ само на њу, те да је узнемирена јер јој због текста Јужних вести људи пишу на Фејсбуку, а Синдикат је претрпео и инспекцијску контролу.

„Па зар није то узнемиравање јавности када неко то објави на Фејсбуку. (…) Мене су звали људи са Фејсбука (слали су јој поруке прим. нов), наравно да се збија шала на рачун тога, што нимало није шала. Ја не знам да ли је то данас некоме смешно. А када вам дође полиција на врата, је л’ то није узнемиравање?“, пита се Живковић.

Уредник информативног садржаја Јужних вести Александар Станков каже да то није једини пут да је током ванредног стања његовој редакцији стигао одговор са упозорењем да писањем узнемирују јавност.

„Мени и колегама су до сада, за ово кратко време од када смо у ванредном стању, већ два пута од надлежних и лекара стизала упозорења да наше информације из постављених питања спадају у домен полуинформација које могу узнемирити јавност, као и да ће се, ако наставимо да пишемо о тој теми, обратити полицији. Али то је чиста замена теза, јер ми зато и питамо – тражимо праву информацију и истину, да одагнамо панику и страх код грађана“, истиче Станков.

За Независно удружење новинара Србије (НУНС) све ово изгледа као драстично сужавање медијских слобода и сузбијање протока информација на свим нивоима. Разлог за то је, сматрају, то што здравствени систем Србије највероватније није довољно припремљен за ситуације као што је случај са пандемијом вируса корона.

„Знамо какав је здравствени систем био и пре пандемије, тако да могуће да сада са повећаним бројем пацјената наш здравствени систем не може да одговори како треба на тај изазов. Претпостављам да је то могући разлог што се сада новинари оптужују да узнемирују јавност информацијама које су тачне“, истичу у НУНС-у.

Подсетимо да је ЦИНС већ упозоравао и на дискриминацију медија онемогућавањем да се на појединим конференцијама за штампу које је држао председник Александар Вучић појаве сви који би желели да поставе питање.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси