Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари у Утиску: Свугде лекари говоре о условима, нигде због тога не хапсе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: Nova.rs Извор: Н1

Новинари у Утиску: Свугде лекари говоре о условима, нигде због тога не хапсе

Учесници емисије "Утисак недеље" сложили су се вечерас да упознавање са проблемима у здравственим установама везано за епидемју коронавируса није ширење панике и узнемиравање јавности.

"Сада је најважније здравље целе популације, али ови који воде земљу морају да знају да људи који раде у здравству и на другим местима морају да имају слободу да кажу ако нешто није у реду", рекао је новинар Времена и уредник БИРН-а Слободан Гергиев.

Они при томе не руше власт и нису опозиција, не раде против државе већ указују на проблем, а на држави је да тај проблем реши, истакао је он.

Он је рекао да на свим светским телевизијама лекари говоре о условима у болницама и да нико због тога не хапси ни лекаре ни новинаре, нити неко говори о ширењу панике.

Новинарка портала Nova.rs Ана Лалић која је недавно била приведена па пуштена након објављивања информација да Клинички центар Војводине има проблем са недостатком основне опреме и да функционише у потпуно хаотичним условима рада у време пандемије, рекла је да новинари управо долазе у емисије јер су једини доносиоци вести.

"Наше занимање је у рангу оних људи који су на првој линији фронта", рекла је она, додајући да су јој се након тог текста јављле хиљаде људи који нису били уплашени већ захвални што је саопштила ситуацију каква заиста јесте.

"Мој текст је био информативног карактера, а како да радим свој посао ако свима забраните да поделе информацију", упитала је Лалић.

Према њеним речима, текст је апел да сачувамо људе који треба да нас лече, да кажемо да имају проблеме које не треба да игноришете.

Она је додала да нема дилему да лекари и сестре из КЦ Војводине нису говорили истину што је вишеструко потврдио касније и лекар из Ћуприје који се обратио медијима, као и председник Србије Александар Вучић који је рекао да је медицинска опрема била у магацину.

Коментаришући репортажу Ројтерса која се касније појавила као доказ да КЦ Војводине има најмодернију опрему , Георгиев је рекао да нико није видео ту причу.

"Какви медији, дошао је Ројтерс, ма то је све део спина. Ако нам нису забранили да се бавимо новинарством, онда не могу да нам забране да се бавимо овим послом. Отворена је велика тема. Људи се сами јављају и причају о лошем стању у здравству", рекао је он.

Георгиев је упитао зашто се онда не укину конференције за медије, чему представе.

"Лекари дођу на конференције за новинаре, кажу два, три податка и онда причају неке своје приче, не одговарају на питања новинара. То је срамно и непотребно и то производи панику и лудило и нико никоме не верује", рекао је он.

Ова влада, нагласио је Георгиев, третира нас на погрешан начин, нон стоп се понашају као они несрећни родитељи који кажу деци – ја сам теби све пружио а шта си ти мени дао.

Према његовом мишљењу, такве поруке код одраслих људи буди контра ефекат и онда грађани раде супротно.

"Вређате нашу интелигенцију, почните да третирајте свој народ као одрасле људе, немојте нас сматрати будалама, тога нема нигде у свету”, поручио је Георгиев.

Лидер Странке Слободе и правде Драган Ђилас који се у емисију укључио путем скајпа такође сматра да Лалићкин текст није узнемиравање јавности.

"Иза Вучића иде једна армија људи која се понаша неморално и грозно. Није Вучић написао пријаву против ње, већ неки директор”, напоменуо је он.

Он је подсетио да је све предлоге из Савеза за Србију власт окретала на политички ниво, да хоћемо да сменимо Вучића.

"Како се зове човек који је рекао Вучићу да помиње гробља за пензионере ако буду шетали сат времена? Дајте мало да изађемо из панике. И заиста могу сад да иду у продавнице у четири ујутру, а не могу да шетају сат времена са маском и рукавицама", рекао је Ђилас.

Коментари (3)

Остави коментар
чет

09.04.

2020.

Milan Djokic [нерегистровани] у 12:30

Nije bitna istina

Emitujte uživo. Pitajte lekare šta želite. Kada oni ne odgovore na vaše pitanje nastavite snimanje do kraja. U odjavi recite: - "Kao što se mogli da vidite i čujete lekari nisu odgovorili ni na jedno naše konkretno pitanje. Hvala im na iskrenom obraćanju i brizi i našim građanima. Toliko za ovo javljanje."

Videćemo kako će sledeći put da se ponašaju.

Одговори
уто

07.04.

2020.

Владимир [нерегистровани] у 01:37

Истинољупци

"Будали је море до колена" - српска народна пословица.

Одговори
пон

06.04.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:56

ГЛАВНИ СВЕ!

А када се у расправу укључи главни и одговорни, умукоше и Лалић и Георгиев, Ројтерс постаде паланачки студио....Милина једна од врцавих идеја, промоције бон-тона, махања рукама....
Права демократска расправа-сви мисле исто, само децибели одлучују о јачини аргумената.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси