Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ана Лалић: Нисам била у прилици да питам кога сам то уплашила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Ана Лалић: Нисам била у прилици да питам кога сам то уплашила

Новинарка портала nova.rs Ана Лалић, која је приведена због текста о стању у Клиничком центру Војводине, изјавила је вечерас у емисији „Утисак недеље“ да је приведена због кривичног дела ширење панике и узнемиравање јавности, али да током поступка није имала прилике да пита кога је то уплашила.

Она је рекла да је полиција дошла са налогом за привођење и претрес стана, али да је ни тужилац није информисао детаљније о чему се ради, нити је имала прилику да пита кога је то уплашила.

Лалић је рекла да је текст био информативног карактера, да су њој о опреми у КЦ Војводине говорила два лекара и једна медицинска сестра и да то не би објавила да је имала сумње у њихове наводе, а нагласила је да из КЦ Војводине нису одговарали на њена питања. Она је истакла да је њен текст био апел да се заштите они који треба да штите грађане.

Упитана шта се догодило са њеним саговорницима, јер је власт рекла да зна ко су људи који су говорили о стању у болници, Лалић је рекла да су до података ко су ти људи у полицији могли да дођу само противзаконито, а да њене саговорнике нико не би могао сада да отпусти, јер нема тај луксуз да отпушта медицинске раднике и да би било јасно да се ради о освети.

Уредник БИРН Слободан Георгиев истакао је да нико није забранио новинарима да се баве новинарством, те да новинари треба да објављују своје текстове и да постављају питања ако то није забрањено, а оценио је да текст који је објавила Лалић није уперен ни против кога. Он је рекао да на свим светским телевизијама лекари говоре о условима у болницама и да нико због тога не хапси ни лекаре ни новинаре, нити неко говори о ширењу панике.

Георгиев је казао да људи морају да укажу да нешто није у реду, јер се тако не ради против државе, већ се указује на проблеме које треба решити. Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас оценио је да текст није и не може да буде узнемиравање јавности или било шта слично.

Он је рекао да се све сваљује на председника Србије Александра Вучића, али да иза њега стоји армија људи, да није он поднео пријаву против новинарке, већ је то урадио неки директор. Упитан да ли његов позив да се пензионерима дозволи да сат времена изађу из куће и прошетају види као ширење панике, Ђилас је рекао да је већа паника када Вучић каже да ће београдска гробља бити мала ако пензионери прошетају сат времена дневно.

„Ја мислим да је нормално да свако од нас размишља и предлаже, а не да тврди да је то најбоље. Ја стварно не видим зашто је проблем да људи прошетају између 18.00 и 19.00 када је полицијски час и нема никога на улицама“, рекао је Ђилас.

Он је казао да сматра да треба јавно причати, али да се нико не може правити да не зна да због тога људи сносе последице и добијају отказе. Георгиев је рекао да постоји неспремност власти да се било шта чује и да сада и лекари изнесу неколико података и не одговарају на питања новинара него „причају неке своје приче“, а ако им се постави потпитање у таблоидима се пише да се „решетају“ људи који су на првој линији фронта.

Лалић је указала на хапшење пољопривредника у Силбашу, који је према њеним речима „свучен са трактора“ и оценила да му је вероватно промакла нова мера коју је Влада донела. Ђилас је рекао да је Вучић у кампањи и да он говори да је урадио све да се спасу грађани у Србији, али да се због неких недисциплинованих људи разбољевају, а да је други део кампање „да није мог пријатељства са Си Ђи Пингом пола нас би помрло“.

Додао је да се нико у свету није спремио за ситуацију са корона вирусом, али да се замерке износе на прву конференцију за новинаре о корона вирусу. Ђилас је у емисији учествовао путем видео-линка и рекао да нема пропусницу за кретање, нити је тражио, јер сада није примерено бавити се политиком, што је његов посао, те да не зна за шта би тражио пропусницу и нагласио да ће поштовати сваку меру коју држава донесе, јер све друго води у анархију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси