Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2020.

Извор: www.oik-rks.org

Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантини

Омбудсман је примио са узнемирењем објављивање неких вести са портала који су објавили спискове табела са именима и презименима и много других информација, о особама којима је наређено да буду изоловане у карантину због коронавируса.

Ове публикације су у супротности с многим законским нормама, али и у супротности са низ прописа који су намењени саморегулисању медија. Устав Републике Косова регулише веома добро ово питање, посебно у члану 36. [Право на приватност], у Закону бр. 06/Л-082 о заштити личних података, Закону бр. 04/Л-125 о здравству, и Закону бр. 2004/38 о правима и одговорностима становника Косова у здравственом систему.

Омбудсман се обраћа порталима и позива их да уклоне ове вести тако да их други портали не објављују. Такође Омбудсман апелује на медије и новинаре да учине више како би заштитили личне податке људи у изолацији, карантини, који су дијагностиковани Ковидом 19 и хоспитализовани, осим у случајевима када се информације објављују уз сагласност особе.

Медији играју велику улогу у овом друштву слањем новинара, до прве линије фронта, како би ширили одговарајуче информације за јавност. Медији такође имају и своје обавезе да испуне у сагласности са Кодексом етике и другим саморегулаторним документима. Омбудсман наглашава задње препоруке Савета за писане медије Косова (СПМК) за све медије о њиховом извештавању о ситуацији са КОВИД-ом 19.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси