Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стање ванредно, а "старе мере" - подела медија, увреде и сексизам
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2020.

Аутор: Ненад Нешић Извор: Н1

Стање ванредно, а "старе мере" - подела медија, увреде и сексизам

Епилог писања о условима у КЦВ, само је један од случајева који су отворили питање тренутног односа власти према независним медијима. Новинарска удружења упозоравају да се нарушава слобода изражавања и безбедност новинара, а повереница позива на уздржавање од недопустивог говора и сексизма.

Мера обавезног растојања у односу власт - медији требало би да се подразумева и у редовном стању. У ванредним околностима тај однос заражен је, између осталог, брзоплетим кршењем Устава централизацијом информисања, хапшењем, али и таргетирањем и вређањем новинара од провладиних медија.

"Оправдано страхујемо да ванредно стање због коронавируса не добије обрисе ванредног стање током бомбардовања 1999. године, јер су многи актери из тог времена данас поново на власти, и још једном упозоравамо власт да не користи неприлике изазване пандемијом за сужавање медијских слобода и ућуткивање новинара", поручило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Уместо да се ограничава и отежава рад новинара, треба заштити драгоцене слободе и права, поготово у кризним временима - гласи порука која стиже из Савета Европе.

"Глобални здравствени проблеми које изазива КОВИД-19 захтевају ефикасне мере ради заштите животе и здравља. То подразумева борбу против дезинформација које би могле да изазову панику и немир у друштво. На жалост, неке владе користе ову неопходност као изговор за увођење претераних ограничења на слободу медија, то је контрапродуктиван приступ који мора да се прекине", сматра Дуња Мијатовић.

"Оно што је најважније је да власт такође мора да покаже одређену дозу емпатије према свима нама. Нема сада дизања панике и недопустиве поделе на опозицију и позицију. Недопустиво је и да колеге новинари изговарају политичке памфлете. Једног дана ће се то изучавати и ући у анале једног нељудског и некоректног понашања у једном овако ванредном, ненормалном стању", каже Аида Ћоровић.

А недопустиво је и да новинари, конкретно у овом случају, уредник таблоида Информер, шири друштвеним мрежама увреде и сексизам. Повереница Бранкица Јанковић каже да најоштрије осуђује нападе на новинарке Жаклину Таталовић и Ану Лалић, докторку Дарију Кисић Тепавчевић, као и нападе на поједине наставнице које држе онлајн наставу.

"Ми смо то осудили, потпуно је невероватно да те предрасуде и стереотипи функционишу и у време ванредног стања. Многи се нису судржали, па су и у овим верменима, радили нешто што је недопустиво, а то је да све оно што жена ради коментаришу на основу њеног изгледа или је своде на објекат", рекла је повереница. 

А на шта још може да се сведе приступ информацијама и однос према професионалном и објективном извештавању - пратићемо раст те криве.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси