Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Први пацијенти стигли у нишки "Чаир", новинари тешко до информација о епидемији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2020.

Аутор: Милан Стојановић, Бета Извор: Н1

Први пацијенти стигли у нишки "Чаир", новинари тешко до информација о епидемији

У привремену болницу за лечење лакше оболелих од коронавируса у хали Спортског центра "Чаир" у Нишу у току поподнева примљена су прва четири пацијента, од којих је троје кинеских држављана.

Координатор Клиничког центра за привремену болницу у "Чаиру" доктор Горан Станојевић рекао је за Блиц да се у току вечери очекује пријем још једног броја оболелих.

"Тројица кинеских држављана и наш држављанин тестирани су на Инфективној клиници у Нишу где је утврђено да су ковид позитивни и примљени су у привремену болницу у Чаиру са лакшом клиничком сликом", изјавио је Станојевић.

Он је рекао да је тестом потврђено присуство вируса, а пацијенти имају температуру до 38 степени Целзијуса и лагане, благе тегобе горњих респираторних органа или су позитивни на вирус и потпуно асимптоматични.

Халу, која је опремљена креветима, параванима који "имитирају" болничке собе, простором за релаксацију и личну хигијену, обезбеђује војска.

Опредељени су и лекари и медицинско особље који ће у овој привременој болници бити даноноћно, уколико број оболелих у највећем граду југоисточне Србије порасте до те мере да простор са око 250 лежајева мора бити ангажован.

"Тренутно је најоптерећенија Клиника за пулмологију у Нишу. Попуњен је капацитет Инфективне клинике, али има довољно лежајева у другим просторима, који су сада опредељени за лечење оболелих од КОВИД-19. Има и слободних респиратора, али је ситуација напета", рекао је за ТВ Пинк Радмило Јанковић, члан управе Клиничког центра и нагласио да ситуација "није драматична".

Колико тачно респиратора Ниш има на располагању, никада није саопштено. У КЦ су, према рецима Јанковића, на испомоћи анестезиолози из више градова југоисточне Србије, а додатну помоћ, од пре два дана, Клинички центар има и из примарног здравства.

Пре свега, Дома здравља, где се сада обраћају Нишлије које имају симптоме обољења, где се врши тријажа пацијената.

Међутим, грађани и даље не знају колико је становника Ниша званично преминуло од последица ЦОВИД-19, јер се те информације не саопштавају.

Тешко је доћи и до укупног броја оболелих и излечених од почетка епидемије у Нишу до сада. Клинички центар је поново почео да објављује кратка саопштења са бројем пацијената смештених на Инфективној клиници, али без детаља о "придруженим болестима" потврђених случаја и места одакле су.

Ова установа затворена је за већину медија, а ни једног тренутка од проглашења епидемије, није уведена пракса обраћања путем конференција за медије.

Подсетимо, новинари и дописници из Ниша су се недавно обраћали премијерки и председнику, због немогућности да јавност обавештавају о оболевању од КОВИД-19 у Нишу.

По последњим подацима од суботе у 15.30 сати, 17 људи је у тешком стању, прикључено на апарате за дисање. Укупно их је на клиницком лечењу 34, а последња расположива информација је да је још 36 оболелих на кућној изолацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси