Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петровић: Уредба о информисању трапава, неко је и Вучића замолио да је повуче (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2020.

Извор: Н1

Петровић: Уредба о информисању трапава, неко је и Вучића замолио да је повуче (ВИДЕО)

Закључак Владе Србије о информисању о епидемији коронавируса, који је донет и повучен у року од два дана, имао би смисла у држави у којој власт није непријатељски настројена према делу медија, оценио је у Дану уживо уредник Данаса Драгољуб Дража Петровић. Он је казао да је Закључак био трапава ствар, који је премијерка повукла на молбу председника Александра Вучића и додао да изгледа да је и Вучића неко замолио да се ова одлука повуче.

„Треба у овој ситуацији пазити да не направите такву глупост. Испоставило се да је први потез после доношења Закључка био хапшење новинарке Ане Лалић и постало је јасно да држава жели да се бави утеривањем дисциплине у медијима“, објаснио је Петровић.

Он је истакао да су у овој ситуацији медији, па и они иначе критички насторјени, толерантнији према власти јер мора да се зна каква је ситуација.

„Та уредба је једна трапава ствар. Мени се чини да је неко и њега (Александра Вучића) замолио или нешто друго урадио да то се то повуче јер је постојала реакција да је то ствар која је јако јако деликатна“, рекао је уредник Данаса.

Када је у питању привођење новинарке портала Nova.rs, Петровић каже да је то био велики скандал и да је очигледно да је власт хтела да покуша да направи неки експеримент како ће то изгледати ако једну новинарку ухапсе и одведу је да преноћи у притвору.

Он подсећа да је истог дана на ТВ Пинк Војислав Шешељ поручио да и новинарку Данаса Снежану Чонградин треба ухапсити и додаје да се ствара бесмислена тензија између новинара и власти када и једни и други раде у тешким тренуцима.

Напомиње да новинари нису заплашени, већ је направљен контраефекат.

Уредник Данаса каже да новинаре мучи то што желе да се баве информацијама које су утемељене у чињеницама, а да већину ствари које сазнају не могу да провере и потврде код надлежних.

„Опасна и деликатна ситуација јер новинари могу непромишљено да направе штету и изазову ширење панике. А колегиница из Новог Сада је урадила управо то. Ако немате могућност да проверите оно што желите да објавите онда долази до оваквих ситуација. Држава и те здравствене установе хитно морају да одговарају новинарима на захтеве, да кажу да ли је нешто тачно или није. Нема разлога да се блефира“, напомиње саговорник Дана уживо.

Говорећи о јучерашњој конференцији за медије председника Александра Вучића, Петровић указује да су грађани до сада углавном грђени за оно што раде, а да су јуче добили похвалу.

„Та његова конференција, коју сам гледао у пролазу, је била доста избалансиранија него раније, када је знао да се дере и помиње опозицију и медије. Знамо шта се овде дешавало у последњих месец дана у ставу државе према корони и грађани су били слуђени, а сад су тек слуђени и не можете грађане оптуживати да нису били пажљиви. Раде они што чују из мас медија. Имате слуђеног човека који не зна да ли је ово представа или се ово нама стварно дешава“, каже Петровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси