Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мијатовић: Мере против дезинформација не смеју да подривају слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2020.

Извор: Н1

Мијатовић: Мере против дезинформација не смеју да подривају слободу медија

Морамо да штитимо наше драгоцене слободе и права, поготово у кризним временима, изјавила је Комесар за људску права Савета Европе Дуња Мијатовић.

"Глобални здравствени проблеми које изазива КОВИД-19 захтевају ефикасне мере ради заштите животе и здравља. То подразумева борбу против дезинформација које би могле да изазову панику и немир у друштво. Нажалост, неке владе користе ову неопходност као изговор за увођење претераних ограничења на слободу медија, то је контрапродуктиван приступ који мора да се прекине", оценила је Мијатовић у саопштењу.

Додала је да су у протеклих неколико недеља, парламенти, владе и локалне власти су донели законе, декрете или одлуке којима се јасно отежава рад новинара и медијских радника и ограничава право јавности на информације.

"Новинари који извештавају о пандемији у Мађарској и Руској федерацији се суочавају са низом санкција, укључујући и могућност затворске казне до пет година за ширење 'лажних информација', док су у Азербајџану недавно усвојене промене прописа по којима су власници Интернет портала обавезни да спречавају ширење 'штетних информација'", наводи она.

Наводи и да је у Румунији је донет декрет који властима омогућава уклањање садржаја и блокирање сајтова на којима се налази садржај који садржи 'лажне информације' о развоју КОВИД-19 анд мерама за спречавање ширења заразе без могућности жалбе на одлуку власти.

"У Босни и Херцеговини декрети и предложени прописи намењени кажњавању због ширења информација које могу да изазову панику би могли да ограничавају рад новинара као и слободу изражавања на друштвеним медијима. А у Јерменији је већи број новина и сајтова био принуђен да уклања информације пошто су усвојена строга правила која забрањују објављивање медицинских и епидемиолошких информација о пандемији које нису у складу са званичним изворима", додаје се у саопштењу.

Мијатовић оцењује да је приступ информацијама постала колатерална жртва мера које владе уводе због пандемије.

"Међутим, како су навели међународни стручњаци у недавној заједничкој изјави, новинарство има кључну сврху током здравствених криза. Упркос чињеници да су правовремене информације неопходне да би јавност схватила опасност и заштитила себе, филтрирање информација и кашњење одговора на захтеве за информације је забележено у неколико земаља чланица. У Чешкој, Србији и Италији је било случајева спречавања новинара да присуствују конференцијама за медија, да добију информације од званичника здравствених служби или у извештавању о раду служби безбедности", пише у саопштењу.

Од највеће је важности, додаје Мијатовић, да се новинарима омогући рад у безбедним условима, без страха од малтретирања или напада како је наведено у Препоруци (2016)4 Комитета министара о заштити новинарства и безбедности новинара и других медијских радника.

"Међутим, у Турској је неколико новинара приведено због извештавања о КОВИД-19. У Словенији је новинар постао жртва кампање из медија који су блиски владајућој партији пошто је поднео захтев за информације о мерама које је влада увела због пандемије", наводи Мијатовић.

Нема сумње да су владе суочене са изазовим без преседана током пандемије, оцењује она.

"Међутим, ово не сме да буде изговор за притисак на медије којим би се ограничило право јавности на информације. Новинари и медијски радници раде нешто без чега не можемо ради јавног интереса. Њихов рад мора да буде заштићен а не подриван", изјавила је.

Мијатовић је позвала све чланице Савета Европе да чувају слободу медија и да обезбеде неопходне мере против дезинформација које су одговарајуће и уз редовну контролу парламената и националних иннституција које се баве заштитом људских права.

"Мере против дезинформација не смеју да спречавају новинаре и медијске раднике у њиховом раду и не смеју да неоправдању блокирају Интернет садржаје. Оне земље које су увеле рестрикције које нису у складу са овим стандардима морају да их хитно укину", закључила је Мијатовић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси