Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомир Николић омета рад новинара током епидемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Александра Петровић Извор: Нова С

Радомир Николић омета рад новинара током епидемије

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће Закључак Владе Србије којим су све информације о вирусу Ковид 19 централизоване бити повучен, међутим за већину новинара у Крагујевцу, ова најава неће унети много промена, јер су Радомир Николић градоначелник и Предраг Саздановић директор Клиничког центра, са праксом упућивања на републички Кризни стаб, почели много пре званичне наредбе.

Од увођења ванредног стања, директор Клиничког центра није одржао ниједну конференцију за новинаре, док се градоначелник Радомир Николић, пред новинарима појавио само једном, на првој и јединој конференцији Кризног штаба. Тада је најавио свакодневну и континуирану комуникацију са медијима, али до тога никада није ни дошло, па је зид ћутања поново враћен испред институција, које једине могу да спрече ширење дезинформација и панике међу грађанима.

Новинарка агенције Бета, Гордана Мировић за портал Nova.rs каже да је оваквим неодговорним понашањем према новинарима, али пре свега према грађанима, јавност остала ускраћена за многе одговоре, за које је надлежан искључиво директор Клиничког центра др Предраг Саздановић.

“Грађани имају право да знају и да правовремено буду обавештени колико је пацијената хоспитализовано у Крагујевцу, одакле су, какво је њихово стање, колики су капацитети за смештај заражених, да ли има довољно респиратора, да ли су здравствени радници адекватно заштићени и како је организован рад других служби у Клиничком центру. Нема ниједног разлога да се о томе ћути, а јавност је остала без одговора”, наводи Гордана Мировић додајући да ни сама не може да изброји мејлове и смс поруке које је послала директору Саздановићу на све доступне бројеве и адресе.

Са друге стране, новинарка Мировић истиће да је Институт за јавно здравље из Крагујевца, новинарима редовно давао информације о броју тестирани грађана и поврђених на коронавирус, а и да су Закључком Владе о централизовању информација, новинарима у Крагујевцу затворена једина врата за званичне податке.

Недостатак информација отвара врата за страх и панику

Игнорисање телефонских позива и правовремено пружање правих и тачних информација, од званичника из надлежних институција, ствара атмосферу погодну за ширене дезинформација и панике код грађана. Јованка Николић, одговорна уредница регионалног портала “Глас Шумадије”, каже да се то најбоље види према коментарима и фотографијама које добија од читалаца.

“Пре неколико дана имали смо ситуацију да су нам читаоци слали фотографије шатора који су постављени испред Клиничког центра. То их је узнемирило, а нагађања на друштвеним мрежама изазвала су страх и панику”, објашњава Николићева.

“Наравно да од директора Саздановића нисмо могли да добијемо званичну изјаву и објашњење. Преко приватних познанстава са лекарима, принуђени смо да долазимо до податка, како бисмо умирили јавност. У овом конкретном случају у питању је био тријажни шатор, који је у ово време пандемије, генерално добра ствар”, каже Николићева и додаје да не види разлог због чега директор није изашао пред новинаре и свима то јавно саопштио.

“На крају крајева то је његов посао. НИје он директор своје приватне клинике, па да бира медије којима ће давати изјаве, а којима не. Његова је дужност да информише све грађане, јер је он директор једног од четири клиничка центра у Србији”, каже одговорна уредница портала “Глас Шумадије”.

Кроз исти сценарио пролазе и новинари локалног портала “Пресек”, који су свим регуларним средствима комуникације, покушавали да дођу до одговора из Клиничког центра.

“Веровали смо да ће бар у овој ситуацији доћи до неких промена, с обзиром на поплаву дезинформација на друштвеним мрежама. Нарочито због чињенице што локални медији , поготово портали, имају далеко већи утицај на информисање Крагујевчана него градска телевизија (РТК). Слична ситуација је и са телевизијама са националном покривеношћу, на којима се локалне информације емитују ‘на кашичицу’. Мислим да су локални медији сада кључни за брзо и тачно информисање грађана, првенствено због спречавања дезинформација, каже Мирослав Чер одговорни уредник портала Pressek.rs.

На медијски мрак који влада у Крагујевцу, реагово је и Градски одбор Народне странке, који је позвао градоначелника и директора Клиничког центра да престану да се крију и дозволе новинарима да извештавају о епидемиолошкој ситуацији.

“Овде више нема места политици, ми смо реаговали као грађани. Сви видимо какве се дезинформације шире друштвеним мрежама, а једини начин за спречавање таквих вести и панике је правовремено и тачно информисање јавности. Не морају сваки дан да праве конференције, али би Клинички центар на свом сајту могао да се оглашава саопштењима, која би могли и грађани да читају. На сајту чак није отворен ни посебан део о Kовиду, као што су то урадиле бројне здравствене установе. Тамо су само неке сервисне информације”, каже за портал Nova.rs, Борис Херман председник ГО Народне странке.

Новинари 10 редакција упутили отворено писмо Министарству здравља

Због немогућности да током ванредног стања професионално и одговорно извештавају о мерама које предузимају Град Крагујевац и Клинички центар, новинари 10 редакција и Удржење грађана ‘’Рес публика’’ упутили су отворено писмо Министарству здравља још 23. марта, захтевајући да им се омогући редовна дневна комуникација са надлежним институцијама. Званични одговор никада није стигао, али је два дана после тога организована прва конференција за новинаре градског Кризног штаба. Најновијим Закључком Владе Србије о централизованом извештавању, изгледа да је то била и последња конференција за новинаре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси