Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода за Ану Лалић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Јована Глигоријевић Извор: Време

Слобода за Ану Лалић

У Србији је ноћас ухапшена једна новинарка. Ана Лалић објавила је на порталу nova.rs текст о лошем стању на Клиничком центру Војводине, о мањку заштитне опреме за медицинске раднике и о лошој координацији у овој здравственој установи.

Ани Лалић ноћас је одређен притвор од 48 сати. Под оптужбом да је ширила лажне вести и изазивала узнемирење јавности. Текст Ане Лалић препун је информација и сведочења здравствених радника из КЦ Војводина. Има само једна квака: сви су анонимни.

Нису они анонимни јер је Ана Лалић непрофесионална, него зато што је Влада Србије забранила свима осим онима које премијерка Ана Брнабић овласти за то, да деле информације о епидемију Kовид-19. Колегиница Лалић је покушала да се довије, заобиђе забрану, "хакује систем" и уради свој посао – да информише јавност. Признајем да ми је пало на памет нешто слично. Наивно сам мислила да нас закони штите ако у своје текстове ставимо оно чувено "незванично". Али не, Ана Лалић је у притвору.

Занела нас је епидемија, па као да смо заборавили у каквој земљи живимо. До јуче су нам институције биле у распаду, а ми сад, самоизоливани и преплашени, очекујемо да функционишу. Заборавили смо да нам се болнице углавном распадају, да имамо одлив медицинских радника, да сестре често немају фластер за браунилу. Хтели смо, у кризној ситуацији, да верујемо како чак и такво здравство има капацитет да се избори са епидемијом.

Ми нисмо заборавили, али надали смо се да он јесте: председник Србије је министар информисања у влади "народног јединства" Мирка Марјановића. Онај по чијем су закону из 1998. редакције и уредници експресно осуђивани на драконске казне, а полиција упадала, пленила опрему и затварала медије. Није тада било хапшења новинара, али покоја глава није остала на раменима.

Он изгледа није заборавио, него је једва дочекао да поново буде свој на своме. Заборавио је да је 21. век. Да не могу они да забрањују, прете и запушавају канале информисања онолико колико ми можемо да криптујемо комуникацију са изворима. Да наш страх никад неће бити већи од поверења између нас и наших извора. Да му у градским управама седе функционери који нису баш сви одреда послушници, него да има и изузетака којима су пречи грађани у њиховим локалним самоуправама. Да је медицинским радницина пун куфер начина на који их држава третира, нарочито сада кад спадају с ногу и иду преко граница сопствених могућности. Не може, председниче и премијерко. Ја знам да је њему некад било лепо, али сад је неко друго време.

Премијерка Брнабић малопре је изјавила да ће забрана давања информација бити укинута током дана. И да ће се заложити да Ана Лалић буде пуштена.

Срамота ће вам остати. И за ово и за цео овај психолошки експеримент који спроводите над грађанима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси