Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како да изгледате добро ако се укључујете Скајпом у програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Зоран Станојевић Извор: РТС

Како да изгледате добро ако се укључујете Скајпом у програм

Због забране кретања и путовања, ових дана гледамо мноштво интервјуа па и целих телевизијских емисија у које се учесници укључују од куће, Скајпом, Фејстајмом или неком сличном апликацијом. Које су најчешће грешке које правимо, односно како да своје учешће у разговору учинимо најкориснијим?

Ставите камеру и уређај у добар и стабилан положај

Камера треба да вам буде у висини очију. Ако немате статив, подметните књиге до потребне висине. Ако користите телефон, окрените га да одговара телевизијском екрану, никако га не усправљајте. Нека буде стабилно намештен, не сме да се љуља или преврне усред вашег говора. 

Водите рачуна о ономе што се види иза вас

Изаберите позадину коју можете да контролишете, без превише детаља и било чега што скреће пажњу. Нико не сме да хода иза вас, избегавајте огледало у кадру или врата на која неко може изненада да уђе.

Одећа не треба да буде шарена или карирана, најбоља је једнобојна и у контрасту са позадином.

Опомените укућане да не дижу буку и да вам не сметају или се закључајте. 

Кадар нека буде као слика за личну карту

Очи треба да вам буду у горњој половини екрана, отприлике на две трећине од доње ивице. Између врха главе и горње ивице екрана не треба да буде слободног простора.

Прикључите микрофон и принесите га устима

Микрофон са слушалицом (хендсфри) одлично је решење јер је близу уста. Микрофон на компјутеру или телефону снима цео простор, те ваш глас одјекује или сакупља превише нежељених шумова.

Ако треба, принесите микрофон устима да се боље чујете. Побрините се да нико не виче у околини, искључите нотификације и све друге звукове који би могли да вас ометају.

Гледајте право у објектив

Гледајте у око камере, саговорник је у камери, а саговорника гледате у очи. Не лутајте погледом по простору, деловаћете деконцентрисано и незаинтересовано. Можете да гледате у екран компјутера или телефона, али је много боље да гледате право у камеру. 

Мирујте у кадру

Колико год да сте нервозни, покушајте да се не померате и гестикулирате. Ухватите једном шаком кажипрст друге ако не знате шта ћете са рукама. Интернет може изненада да се успори, а ако се померате, слика ће бити мутна.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси