Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чечен (ЦИНС): У Србији постоји цензура, власт да пусти новинаре да раде свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Чечен (ЦИНС): У Србији постоји цензура, власт да пусти новинаре да раде свој посао

Директор Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен оценио је да је у Србији уведена цензура закључком Владе по којем општине и градови, као ни медицинске установе, не смеју износити информације о епидемији корона вируса, већ то може чинити само владин Кризни штаб за сузбијање те заразне болести.

Он је у ауторском тексту навео да је цензура кад постоји државни орган који одлучује шта сме, а шта не сме да се објави.

„Закључак Владе, сматрају правници специјализовани за област медија и слободе изражавања, није и закон. Постоји разлика између закључка и уредбе, а посебно закона. Закључак Владе, кажу експерти за медијско право, није у складу ни са Уставом, ни са законима који уређују ову област, а посебно не са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и заштити података о личности“, навео је Чечен а пренео ЦИНС.

Оценио је да, уколико би сви новинари Србије решили да се придржавају тог закључка, „грађани неће о епидемији знати ништа осим онога што кажу људи који су давали директно супротне, често штетне и свакако неодговорне информације, и који би морали да поврате поверење великог броја грађана“.

„Неће знати ништа о злослутној СМС поруци од Кризног штаба корисницима мобилног оператера Телеком, ни о броју респиратора који је сада ‘тајна’, али није, али јесте, али… Неће знати колико имамо тестова за овај вирус, који су то тестови, да ли раде. Неће знати колико је заражених здравствених радника, којих нам је недостајало и без епидемије, а ни какву су заштиту имали и имају уопште“, оценио је директор ЦИНС-а.

Истакао је да информисаност „смирује грађане и чини да се осећају припремљенијима за изазове, какви год да су“.

„Чак и да су информације, рецимо о расту броја заражених, тешке и узнемирујуће, све је боље од параноичног нагађања у затвореним становима у опустелим градовима. А цензура? Цензура производи дезинформације, параноју и панику, распламсаће и тако велико неповерење у људе који су говорили супротне ствари о нашим голим животима у распону од само пар недеља“, навео је Чечен.

Позвао је власт Србије да „пусте новинаре да раде“, наводећи да је то „у интересу свих“.

„Пронаћи ћемо проблеме које треба решити и требало би да нам се захвали неко на томе, а не да нас хапсе. Од одлука које доносите сада, драги чланови Владе Србије, зависи какво друштво ће се суочити са нечим што се може описати само као изузетно велика криза после епидемије. Ово није Кина. По Уставу“, додао је директор Центра за истраживачко новинарство.

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси