Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС забринут због одлуке Владе Србије о централизацији информисања у вези с пандемијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Извор: Бета

ОЕБС забринут због одлуке Владе Србије о централизацији информисања у вези с пандемијом

Представник ОЕБС за слободу медија Арлем Дезир и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио данас су изразили забринутост због нове одлуке Владе Србије о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса и утицаја који би могла да има на слободан приступ информацијама.

Влада Србије је 28. марта усвојила Закључак о информисању у време пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији корона вируса током ванредног стања. Та одлука предвиђа да све информације у вези с пандемијом јавности саопштава премијерка Србије Ана Брнабић или лице које овласти Кризни штаб.

У саопштењу ОЕБС пише да се чини да та одлука која се односи и на примену здравствених мера и других информација повезаних с болешћу ковид-19, "новинарима и медијима искључује добијање информација о пандемији из извора који нису наведени у тој одлуци".

Дезир је рекао да је "приступ информацијама од кључног значаја за медије" који у време здравствене кризе "имају важну улогу у пружању важних информација јавности и у борби против ширења лажних информација о пандемији".

"Иако у потпуности разумем потребу борбе против емитовања лажних информација током ове здравствене кризе, забринут сам због утицаја ове одлуке на рад медија и новинара, као и на њихову способност да извештавају о пандемији и да објављују информације које потичу од различитих извора", навео је Дезир.

Он је, како се наводи, "нагласио да би одлука (Владе Србије) могла негативно да утиче највише на локалне медије, укључујући њихов капацитет да извештавају о локалним темама повезаним с пандемијом".

Орицио је навео да Мисија ОЕБС у Србији у потпуности подржава све напоре власти Србије у борби против корона вируса, "који укључују пружање поузданих информација грађанима током пандемије".

"Како би било очувано поверење, спречена нервоза или паника и обезбеђена сарадња грађана, кључно је да се додатно заштити слободан проток информација са свих нивоа власти, да се очува плурализам извора и пуна транспарентност током ванредног стања", рекао је Орицио.

Како се наводи, Дезир и Орицио су "истакли значај одбране слободе изражавања, веома значајне за будућу примену нове медијске стратегије у Србији, усвојене крајем јануара захваљујући заједничкој посвећености и напорима свих заинтересованих страна, српске владе, професионалних удружења и организација цивилног друштва".

Дезир и Орицио су подсетили на заједничку изјаву од 19. марта коју је представник ОЕБС за слободу медија објавио са специјалним известиоцем УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Дејвидом Кејом и специјалним известиоцем Међуамеричке комисије за људска права (IACHR) за слободу изражавања Едисоном Лансом.

У тој изјави се наводи да "новинари имају кључну функцију у тренутку ванредне здравствене ситуације, нарочито када треба да информишу јавност о важним информацијама и да наџиру потезе владе".

"Позивамо све владе да снажно примене своје законе о слободи информација и да осигурају да приступ информацијама имају сви појединци, нарочито новинари", писало је у изјави Дезира, Кеја и Лансе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси