Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић: Забрана давања информација о Ковид-19 довешће до ширења страха и лажних вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Извор: Бета

Радомировић: Забрана давања информација о Ковид-19 довешће до ширења страха и лажних вести

Удружење новинара Србије (УНС) позива Владу Србије да повуче Закључак о информисању у време пандемије КОВИД-19, којим се забрањује кризним штабовима општина и градова да дају локалним медијима и јавности информације у вези са здрављем становништва, изјавио је данас председник УНС-а Владимир Радомировић.

Он је за агенцију Бета изјавио да би "овакав закључак Владе и пракса која би настала ако се примени довела до повећања непроверених информација и ширења страха међу грађанима и имала би обрнут ефекат од онога што се наводи у закључку".

"Свако централизовање давања информација као неминовну последицу има ширење информација из других извора, тако да и лично позивам Владу да што пре стави овај закјучак ван снаге и да омогући свим здравственим радницима да могу да дају изјаве медијима", казао је Радомировић.

Он је рекао да "ако Влада сматра да здравствене институције нису довољно обучене да дају изјаве новинарима може да обезбеди стручне људе који ће давати изјаве у име тих здравствених институција".

"Битно је да новинари на локалу имају тачне и проверене информације у сваком тренутку", рекао је Радомировић.

На питање да ли је задовољан како је медијски испраћена ситуација са епидемијом корона вируса у Србији, као и извештавањем о мерама за спречавање њеног ширења, Радомировић је рекао да је свакако "могло да буде и боље".

"Брзо ширење лажних вести преко друштвених мрежа говори да грађани немају поверења у нас новинаре и у медије. Свакако има простора да се побољша и наше извештавање и да се повећа поврење грађана у медије", казао је Радомировић.

Он је рекао да "ово јесте прилика у којој се може вратити поверење грађана у медије, тачним и прововременим информисањем, али да, нажалост, закључак Владе онемогућава такво информисање".

УНС подсећа да се у закључку Владе Србије наводи се да се овлашћује Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19, на чијем је челу председница Владе, "да искључиво обавештава јавност о стању, последицама и о предузетим здравственим мерама у вези са вирусом".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси