Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од сутра без директних информација из општинског Штаба за ванредне ситуације о COVID-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2020.

Аутор: М. Мијатовић Извор: ГМИнфо

Од сутра без директних информација из општинског Штаба за ванредне ситуације о COVID-19

Подела информација са новинарима и грађанима у вези са корона вирусом на територији општине Горњи Милановац, више није у домену надлежности локалне самоуправе и Штаба за ванредне ситуације. Наиме, данас је конмандант Штаба и председник општине, Дејан Ковачевић, саопштио да ће се информисање становништва о стању и последицама заразне болести COVID-19, вршити искључиво преко Владе Републике Србије или лица које овласти њен Кризни штаб.

– Од сутра је предвиђен нови начин информисања и то тако што ће Општински штаб за ванредне ситуације све што се тиче заразне болести COVID-19 заједно са Општом болницом и Домом здравља слати на јединствену адресу Владе Републике Србије, односно на Кризни штаб епидемиолога, који ће такве информације у наредним данима преносити јавности а ми ћемо организовати конференције за медије по потреби о томе шта је све предузела општинска власт у новонасталој ситуацији, и шта ми радимо како би ублажили све последице ширења корона вируса како би олакшали живот наших суграђана – истакао је Ковачевић.

У закључку Владе се за овакву одлуку наводе следећи разлози и образложења: 

1. У условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

2. За обавештавање јавности задужен је Кризни штаб за сузбијање болести, на чијем је челу председница Владе. Сва обавештења даје председница Владе или лица која овласти Кризни штаб.

3. Градоначелници, односно председници општина и Штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, задужују се да све информације (у вези стања и последица заразне болести COVID-19) у јединицама локалне самоуправе, усмеравају искључиво Кризном шатабу, који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности.

4. Здравствене установе, здравствени радници или правна лица, које обављају здравствену делатност, медицинске информације искључиво у делу мера које сами спроводе, достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, које те информације даље усмеравају ка Кризном штабу.

5. Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести COVID-19, дата јавности од стране неовлашћених лица, не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања

До данас, од увођења ванредног стања, општински Штаб за ванредне ситуације био је свако јутро после састанка доступан свим заинтересованим новинарима за информације из претходна 24 сата, додатна питања и разјашњења. ГМИнфо је уредно до сада преносио најважније податке које су нам давали командант Штаба Дејан Ковачевић, директор болнице Предраг Шутић, директор Дома здравља Александар Чивовић и начелник Штаба Милодар Димитријевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси