Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одакле водитељки Дневника идеја да грађани аплаузом у осам награђују и РТС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Одакле водитељки Дневника идеја да грађани аплаузом у осам награђују и РТС?

На крају синоћног Дневника 2 Радио-телевизије Србија водитељка је позвала гледаоце да погледају „како су Београђани у 20 часова подржали све нас који морамо да радимо и ових дана“.

На друштвеним мрежама је врло брзо почео да кружи тај снимак, праћен критикама на рачун РТС-овог присвајања „аплауза у 8“

Акција „аплауз у 8“ покренута је на друштвеним мрежама трећег дана ванредног стања. Грађани су позвани да тачно у 20 часова, од када је прошле среде, по одлуци о ванредном стању, почела да важи забрана кретања од 20 до 5 часова ујутро, са својих тераса и прозора аплаузом подрже све здравствене раднике који брину о зараженима ковидом 19 и боре се против ширење вируса.

У међувремену, након земљотреса који је у недељу погодио Загреба, Иницијатива Не давимо Београд позвала је грађане да исто вече аплаузом у 8 подрже грађане главног града Хрватске. (Та иницијатива позивала је грађане да у истом термину подрже и раднике у трговинама, старије грађане…)

Аплауз те вечери у Београду позитивно је одјекнуо у суседној држави, иако је, руку на срце, тешко утврдити да ли је био намењен Загребу или су грађани и даље на тај начин наставили да соколе наше лекаре и медицинске сестре.

Није спорно да је подршка потребна свима који морају свакодневно да раде у овим тешким условима. Укључујући медије и новинаре, наравно. Ако им је потребно да се та подршка искаже аплаузом у 20 часова, било би упутно да се промени изворни концепт акције који је прихваћен у читавој држави, а до тада да је не својата ко стигне.

Можда временом грађани сами одлуче, и то некако нагласе, да аплаузом подржавају и медије и новинаре. Али медије и новинаре који професионално и одговорно извештавају, емитују проверене и тачне информације, поготово о свему што је у вези с коронавирусом, грађани сигурно већ подржавају – лојалношћу, рецимо. За тим сваки медиј жуди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси