Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Недопустиво је да медији учествују у хајци против грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2020.

Извор: НДНВ

НДНВ: Недопустиво је да медији учествују у хајци против грађана

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) апелује на локалне медије да не објављују личне податке грађана за које локалне самоуправе тврде да шире непроверене информације у вези са снабдевањем становништва.

Недопустиво је да локалне самоуправе објављују имена људи за које сматрају да шире непроверене информације и да их оптужују да су прекршили Кривични законик. Једино полиција и тужилаштво имају могућност да некога осумњиче или оптуже, а судови да му осуде, а не радници кол центара или општинских органа.

Позивамо новинаре и новинарке да извештавају у складу са правилима Кодекса новинара Србије који изричито забрањује кршење приватности, прописује проверу и критички однос према извору.

Новинари својим радом морају да јачају законитост и институције посебно када су за време ванредног стања ограничена људска права а грађани уплашени.

Апелујемо и на локалне самоуправе да престану са жигосањем уплашених грађана и да својим радом покажу одговорност и бригу како о грађанима, тако и о демократским вредностима отвореног друштва.

Независно друштво новинара Војводине

Нови Сад, 24. март 2020.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси