Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уз корона вирус и епидемија лажних вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: М. Раденковић Извор: Данас

Уз корона вирус и епидемија лажних вести

Са епидемијом корона вируса медије и друштвене мреже преплавила је и епидемија лажних вести.

И док полиција трага за особом која шири лажне вести на друштвеним мрежама да су у Србији забележени смртни случајеви изазвани корона вирусом, за медије који преносе непроверене информације не постоје никакве санкције.

Крајем јануара српском медијском сценом одјекивали су наслови у којима се тврди да је корона вирус пуштен из лабораторије како би произвођачи вакцина зарадили велике паре.

Тако је Информер објавио наслов „Језива теорија! Корона вирус је намерно пуштен из лабораторије, лек је већ спреман, чека се светска параноја да буде пуштен и продаван за огромне паре“.

Пример Информера, по писању портала Раскрикавање, који је посвећен анализи лажних вести, пратили су и други таблоиди али и „озбиљнији“ медији попут сајта Б92 и РТ Војводина.

Како се корона вирус приближавао Србији, тако су се појавиле и прве непроверене информације у медијима које сугеришу да је корона вируса у нашој земљи. Блиц је јуче пренео вест под насловом „Лекари Хитне у специјалним оделима дошли на Врачар: Београђани присуствовали сцени попут оне са кинеских улица, ево о чему је реч“.

У тексту објављеном на сајту Блица наводи се да су грађани Врачара били „у чуду“, када су у Његошевој улици видели возило Хитне помоћи и „болничара у посебној заштитној опреми попут оних у којима виђају медицинско особље у Кини“.

На другој страни, из Хитне помоћи демантовали су ову вест за сајт Раскрикавање, рекавши да Хитна помоћ јуче није имала позиве из Његошеве улице и да се „једино можда радило о транспорту, при чему су запослени стали у тој улици.“

Уредница портала Раскрикавање Весна Радојевић каже за Данас да је њихова анализа медијских садржаја показала да се „пише сензационално, без проверених информација јер се новине морају продати, а већ сто година се зна да се најбоље продају оне новине на којима су крв, сузе, и зној“.

– Велике временске непогоде, вируси, болести, терористички напади, све што у нама изазива неку емоцију је врло погодно тле за лажне вести и потенцијалну зараду због кликова. Ширење било које дезинформације, а нарочито о оваквим осетљивим ситуацијама, сигурно може да изазове панику, недовољну информисаност, предузимање неких непотребних радњи – истиче Радојевић, подсећајући да се лажним вестима бави и сама Светска здравствена организација, која има страницу посвећену „разбијању митова“ о вирусу.

Поред медија, и друштвене мреже су затрпане лажним вестима о корона вирусу. Министарство унутрашњих послова јуче је саопштило да су обавестили тужилаштво о аудио снимку на коме, за сада непозната женска особа, шири лажне вести на друштвеним мрежама да су у Србији забележени смртни случајеви изазвани корона вирусом.

На поменутом аудио-снимку чује се глас женске особе која између осталог каже „звала ме је докторка са Инфективне клинике да ми каже да се појавио корона вирус у Србији и да је двоје умрло на Инфективној клиници и умрло је двоје или троје на КБЦ Бежанијска коса“.

– А данас у Његошевој 45 Хитна помоћ дошла је у скафандерима и изнела полумртвог човека од корона вируса… Докторима је иначе строго забрањено да причају о вирусу и да се појавио у Србији – додаје женски глас.

Кривични закон Србије, иначе, у члану 343 наводи да особа која „изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира… казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном“.

Стога из МУП-а поручују да се „интензивно ради на идентификовању особе која је урадила овај снимак, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело изазивање панике и нереда“.

Коментаришући за Данас доказивост кривичног дела ширење панике адвокат Владимир Бељански каже да је важно утврдити да ли је кривично дело учињено са умишљајем и да ли је заиста довело до ширења панике.

– Потребно је да онај ко шири лажне вести има свест о томе да вести које шири су лажне и да жели да изазове панику. А потребно је и да дође до изазивање панике. Дакле, морају постојати конкретне последице које су доказиве. Односно, изазивање панике мора бити доказано кроз, на пример, одлуку грађана да масовно напуштају домове или купују храну и воду. А то што се неко код куће узрујао зато што је прочитао овакву вест није довољно за кривично дело изазивање панике – објашњава Бељански.

Он даље додаје да је у „неким случајевима довољно да надлежни органи демантују овакве вести па да јавност не буде у паници“.

– Није увек неопходно хапсити због лажних тврдњи, каже адвокат Бељански.

Да се дело ширење панике мора доказати истиче и Весна Радојевић. На питање Данаса како коментарише чињеницу да је најављено хапшење грађана који шире лажне вести, док нема реакције на неистине које преносе медији, саговорница Данаса каже да је „нечињење институција у вези са ширењем лажних вести у најтиражнијим медијима – очекивано“.

– Држава је малтене њихов послодавац, иако им званично није власник. Тако да у том смислу ништа не очекујем. Што се тиче неодговорних грађана – не можемо рећи немојте да их хапсите јер шире лажне вести које изазивају панику, зато што то исто не радите са власницима медија. Ширење панике се мора и доказати, приде, а било је и јачих ситуација – сетите се неколико апокалиптичних насловница Информера о томе да само што није рат избио у Србији – подсећа уредница Раскринкавања.

Десетине ухапшених због ширења панике

Због ширења панике кроз пласирање лажних вести на друштвеним мрежама претходних година ухапшено је неколико особа. ЦИНС је тако објавио да је у Београду 15 људи приведено или саслушано у Одељењу за јавни ред и мир београдске полиције, пошто су осумњичени за ширење панике на друштвеним мрежама током и непосредно после мајских поплава. Истовремено, против девет особа поднета је кривична пријава због сумње да су извршили кривично дело „изазивања панике и нереда“ за које је предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора. Након поплава 2014, грађани су хапшени и 2018. године. Тада је полиција ухапсила две особе зато што су на друштвеним мрежама ширили лажну информацију да „у наредна два дана воду у Београдском водоводу не треба користити за пиће, јер се у воду грешком просуо метан, пун канцерогених честица“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси