Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Јавни сервиси не извештавају довољно избалансирано о политичким актерима“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

„Јавни сервиси не извештавају довољно избалансирано о политичким актерима“

Јавни телевизијски медијски сервиси извештавају недовољно избалансирано о политичким актерима, а у случају комерцијалних телевизија са националним фреквенцијама ситуација је неупоредиво гора, јер је дисбаланс између извештавања о власти и опозицији огроман и на штету опозиције, наводи се у анализи Новосадске новинарске школе.

Дисбаланс у извештавању Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине може брзо да се отклони и то је прилично једноставна одлука, рекао је медијски стручњак Синиша Исаков и додао: „Треба дати више простора опозицији и грађанима“.

Дубравка Валић Недељковић из Новосадске новинарске школе (ННШ) рекла је да грађани плаћају јавне медијске сервисе и самим тим грађани морају да имају простора у њиховим програмима, преноси портал Аутономија.

Она је додала да није истина да комерцијални емитери могу да раде шта хоће, као што често тврде, јер они користе фреквенције као јавно добро и самим тим морају да имају одговорност према јавности.

Пракса којој прибегава ТВ Пинк, да у информативним емисијама директно преноси конференције за новинаре председника Србије, није забележена ни у време власти Слободана Милошевића ни у доба социјализма, нагласила је Валић Недељковић.

Комерцијалне телевизије немају критички однос ни према говору мржње политичара, и што је говор мржње сочнији – то је више радо виђен у програму, указала је Валић Недељковић.

Истраживач Милован Николић рекао је да у јутарњим програмима јавних телевизијских сервиса има доста културних и документарних садржаја, док комерцијалне телевизије форсирају политичке ток-шоу програме у којима се потпуно фаворизује власт.

Новосадска новинарска школа је, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, спровела мониторинг и анализу садржаја централних информативних емисија комерцијалних телевизија са националним покривањем – ТВ Пинк, ТВ О2, ТВ Прва, ТВ Хепи, као и централних информативних емисија и јутарњих програма оба јавна медијска сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси