Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лалић: Свако другачије мишљење је опасност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: К. Деспотовић Извор: Данас

Трибина “Филозофски додељује почасну националну фреквенцију Н1”

Лалић: Свако другачије мишљење је опасност

– Оно што се десило са мојом новинарском кућом наводи на питање како би то изгледало у уређеном друштву, рекао је Вељко Лалић, главни уредник “Недељника” на трибини “Филозофски додељује почасну националну фреквенцију Н1” одржаној на Филозофском факултету.

– Наша идеја је да помогнемо држави, а свако другачије мишљење је опасност. Новинари пазе и с ким се виђају. Имамо случај уредника КРИК-а. Мој посао је да се виђам са различитим људима. Не плашим се. Али, да ли верујете да мени у последње време нико не шаље мејлове? То је потпуно непријатна ситуација. Казне нема, а на делу је ригидност где се све проверава. Сада постоји прича да “Недељник” тражи од Америке да се Вулин смени, а недавно ми је Веран Матић рекао о свим опасностима које мој позив носи, ако је тако – напуштам професију, рекао је Лалић.

Трибину је отворила Дубравка Стојановић, историчарка и редовни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета, која је све присутне позвала да аплауз посвете телевизији Н1, за коју је казала да је то “медиј важан за слободу”, али и “несебичан јер је понудио простор и другим независним медијима да се чују и виде”, а потом уручила “почасну националну фреквенцију” новинару те телевизије, Милошу Миловановићу, који је подигао високо и рекао: Подижем ову награду високо као на додели великих награда у свету и моја захвалност је велика”.

Потом се присутнима обратила Жаклина Таталовић, новинарка Н1, која се осврнула на хајку коју је прошла са објављивањем њених провокативних фотографија у чему је, како каже, била хладне главе јер “то није нешто везано за новинарство и квалитет нечијег рада”.

– Имамо много примера афера. Ту нисам сама. Ту је прича око Вање Ђурић, затим физички контакт министра и новинара, сетимо се Совиља. Страха нема, али мора бити кривичне пријаве. У јеку кампање, за два дана, пет пута нам је обаран сајт. Али добијамо битке, добићемо и рат, истакла је Таталовић и додала да су “ објашњења и изговори штури и кратки, а треба им стати на пут кривичним пријавама, да се не добије само једно – Па шта?!”

Модератор трибине, новинар Милош Миловановић, констатовао је да би КРИК требало да има посебно одељење за нападе, и запитао се – “Па, како гурате даље? Одакле снага?”

– То питање нам често постављају. Део мог посла и јесте да бележим нападе на нас и извештавам о томе. Новинарима обијају станове, уредника називају наркоманом, праћени смо и прислушкивани. Јавност реагује и шаље нам подршку и кроз донације. То је позитивна ствар, али напади су велики. Двема новинаркама су обијени станови у размаку од две године. То нису били лопови, а држава ћути. Како може држава да буде против нас када ми указујемо на проблеме? Да имамо добронамерну државу, рекла би нам – хвала, одговорила је Јелена Васић, новинарка КРИК-а и подсетила да се десило и то да је Информер објавио текст “КРИК ће лагати о имовини премијера”, где је “јасно да ли има или нема прислушкивања”.

Исто питање постављено је и Ирени Стевић, уредници Insajder.net, која је рекла да су напади чести и да “свако зна шта је све преживела ауторка Инсајдера Бранкица Станковић” и да, откада је она ангажована, од 2010. године, “увек обрачуни”.

– Нападају нас стално. Тачно је да јавност данас уме да су буни. Мислим да велику улогу имају и друштвене мреже. Последњи озбиљнији напад се десио 2015. године, и ја сам била део тога. Знам колико је то непријатно. Битна је побуњена јавност, а има је, казала је Стевић.

Трибина је део програма “Није филозофски ћутати” о специјалном рату против независних медија и њихових новинара, а следећи сусрет најављен је за 5. март.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси