Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво покренуло поступак у вези са случајем Вулин - Недељник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2020.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Тужилаштво покренуло поступак у вези са случајем Вулин - Недељник

Тужилаштво за Високотехнолошки криминал покренуло је поступак током кога ће испитати да ли је министар одбране Александар Вулин незаконито дошао до електронске преписке између уредника Недељника Вељка Лалића и бившег министра одбране Драгана Шутановца. Лалић за Раскрикавање каже да га до сада нико из овог тужилаштва није позвао да да изјаву.

„Посебном тужилаштву за ВТК је достављена кривична пријава против Александра Вулина поводом медијских натписа у вези одређених електронских комуникација, поводом које је тужилаштво предузело радње и мере ради провере навода пријаве, о чијим резултатима ће јавност бити благовремено обавештена“, стоји у писаном одговору тужиоца Бранка Стаменковића.

Ко је и када поднео кривичну пријаву, као и да ли је до сада неко саслушан Стаменковић није желео да коментарише.

Подсетимо, министар Александар Вулин је пре десетак дана коментарисао ауторски текст бившег министра Драгана Шутановца за Недељник, који никада није објављен. О том тексту су Драган Шутановац и уредник Недељника Вељко Лалић само размењивали мејлове.

Након што је о томе лист Недељник обавестио јавност, Министарство одбране објавило је саопштење у коме признају „грубу грешку“ јер су, како су навели, помешали Недељник и лист Курир.

Ово објашњење није било сувисло редакцији Недељника јер се у вести коју је ПР служба проследила Танјугу дословно каже „навео је Вулин реагујући на ауторски текст Драгана Шутановца у коме критикује сарадњу Србије и Русије“.

„Текст у Куриру није био текст о српско-руским односима, и не помиње се министар Руске Федерације Сергеј Шојгу, на шта је реаговао министар Вулин“, објашњава Недељник у чему је нелогичност правдања министарства одбране.

Недељник тражи независну комисију

Лист Недељник је данас саопштио да се у протеклих десет дана, од одговора Александра Вулина на необјављени текст Драгана Шутановца у Недељнику, чуо „читав спектар увреда, замена теза, полуистина, покушаја да се све заташка, кривичних пријава против самих себе, нереаговања тужилаштва и експресног реаговања Одбора за безбедност, који је од четири агенције, поставио питање само једној обавештајној служби.“

„Једино нисмо могли да добијемо одговор на просто питање: одакле министру одбране Александру Вулину текст који никада није објављен“, каже се у тексту Недељника.

Како наводе, након што су видели ћутање институција у овом случају, решили су да са својим адвокатима покрену тужбу Републичком јавном тужилаштву, „као и да се директно обратимо Заштитнику грађана, Поверенику за информације од јавног значаја, БИА, ВБА, ВОА, МУП-у, Радној групи за заштиту новинара и медијским удружењима“.

Недељник тражи да се формира и независна комисија, а ту идеју су подржала и два највећа удружења новинара, како би се испитало да ли има праћења и прислушкивања новинара у Србији.

„Мислимо да је то у најважнијем интересу за све новинаре у Србији, као и за Владу која треба да отклони сумње да се то дешава“, каже се у тексту Недељника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси