Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скривање информација и дискриминација новинара све гори: Власт затворенија, институције и компаније ништа боље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2020.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Скривање информација и дискриминација новинара све гори: Власт затворенија, институције и компаније ништа боље

У време када се шири страх због коронавируса, истинито информисање постаје још важније. Власти, међутим, све чешће одбијају да одговоре на питања, дискриминишу медије... Скривање информација од грађана, забрањено законом, из године у годину је све раширеније, показује истраживање Локал преса

Естрадни уметник Радиша Урошевић почетком фебруара постао је члан Социјалистичке партије Србије. Крагујевачки одбор СПС-а је прелет певача из Палмине Јединствене Србије у своје редове озваничио конференцијом за новинаре, на коју је позван један једини медиј – локална Радио-телевизија Крагујевац.

На питање зашто је промоција новог члана скривена од очију осталих градских, али и националних медијских кућа, председник Градског одбора СПС-а Ивица Момчиловић одговорио је да „нису желели да дижу прашину“.

Пракса да локални функционери, јавна предузећа и установе и њихови директори, па и приватне компаније бирају коме ће давати изјаве и које ће медије звати на конференције за новинаре, а које не, није проблем само крагујевачких новинара.

Новинаре нити зову нити им одговарају

Најновије Истраживање о притисцима на локалне медије, које је Пословно удружење Асоцијације локалних и независних медија Локал прес спровело међу својим чланицама, показало је да су најчешћи облици кршења слобода и права током 2019. године били везани управо за неравноправан третман у односу на друге медије.

Чак 63 одсто анкетираних уредника и новинара доживело је да их не позивају на догађаје, да им не одговарају на новинарска питања, да им ускраћују информације.

Овај проблем је све већи у последње три године, показује упоредна анализа Локал преса. Наиме, у истраживању које је рађено 2018. године, на то да им извори нису доступни пожалило се 51 одсто анкетираних чланица Локал преса, док је годину дана раније исти проблем имало 43 одсто учесника истраживања.

Проблем ускраћивања информација појединим медијима и новинарима, те селекција новинара и медија који ће бити позвани на догађаје, током 2019. године избио је на прво место.

Претходних година медијски посленици на локалу убедљиво најчешће су се жалили на спровођење конкурса за пројектно суфинансирање. Ове се године суфинансирање ипак спустило на вицешампионско место.

По речима Мирослава Чера, уредника крагујевачког портала Прессек, затвореност извора информација је годинама доминантан проблем у највећем граду Шумадије. Ипак, случај да нека политичка организација у Крагујевцу не зове све новинаре на догађаје није забележен последњих 20 година.

„Опште је познато да градоначелник Крагујевца Радомир Николић бира са којим ће медијима да комуницира, али локални одбор његове странке на своје догађаје и конференције – који су истина врло ретки – ипак зове све. Нажалост, Николић није једини. И до појединих чланова Градског већа тешко је доћи. Комуникација са локалном самоуправом своди се углавном на ’преписивање’ преко информативне службе.“

„Није, међутим, проблем само градска управа. Тешко је или готово немогуће доћи до саговорника у Полицијској управи, Клиничком центру Крагујевац… Понекад имам утисак да поједини функционери сматрају да ће тиме што не одговарају на питања спречити новинаре да извештавају о некој теми“, каже Чер.

Са непозивањем новинара на догађаје са којих треба да извештавају суочило се чак 64,5 одсто анкетираних чланица Локал преса. Овај вид притиска на медије је у порасту у односу на претходну годину, када га је евидентирало 60 одсто редакција.

КИНЕСКИ ВЛАСНИЦИ РТБ-А ОДУГОВЛАЧИЛИ СА ОДГОВОРОМ О МЕРАМА У ВЕЗИ СА КОРОНАВИРУСОМ

Саша Трифуновић, уредник борског портала Ист медиа, сматра да нове власнике РТБ-а једноставно не занима да комуницирају са медијима, и то не само када су у питању теме у вези са загађењем које су најчешће у фокусу.

„Коронавирус је тема број један у медијима последњих месец дана. Кинези, њих неколико стотина, који у компанији раде, почели су да се враћају са одмора након Кинеске нове године. Зато сам прошле седмице послао компанији допис са питањем које мере предузимају како би евентуално уочили оболеле и спречили ширење вируса. Одговор нисам добио. Након два дана исто питање поставио сам градоначелнику Бора на конференцији за новинаре организованој другим поводом. Он је одговорио да се све мере предузимају. Тек након тога стигло је и саопштење из РТБ-а“, рекао је Трифуновић.

Медије дискриминишу и компаније и појединци

У односу на прошлу годину, више је случајева одбијања представника власти да се појављују у појединим медијима (41% ове године у односу на 33% прошле године). Са дугим чекањем на тражене информације ове године суочила се трећина анкетираних.

По угледу на власт, медије све више дискриминишу и институције, компаније и појединци. Један од градова који су у истраживању апострофирани баш у овом контексту је и Бор. Прецизније, највећа тамошња компанија коју су преузели Кинези – Рударско-топионичарски басен Бор.

Више тамошњих медија чији су власници и уредници учествовали у истраживању пожалило се да РТБ шаље саопштења само појединим медијима и да не жели да одговара на новинарска питања.

Селективно пласирање информација и одуговлачење са достављањем тражених одговара на новинарска питања пракса је на коју су указале чланице Локал преса из неколико градова, међу којима је и Крушевац.

Редакција листа Град је прошле године скинута са листе медија које на прес конференције и догађаје позива крушевачка болница. Разлог им никада није саопштен. Оно што су посредно могли да закључе јесте да се некоме није допало то што су извештавали са протеста организованих због смрти труднице у тој установи.

„Проблем смо имали месецима и успели смо да га решимо тек пре неколико дана. Колегиница која је дошла да извештава са конференције за новинаре локалног одбора Српске напредне странке искористила је прилику да се јавно пожали на то да готово годину дана не добијамо позиве из болнице. Урадила је то са намером управо тамо, јер су чланови Надзорног одбора болнице из те партије. Након тога, враћени смо на листу“, каже Надежда Будимовић, уредница листа Град.

Новинарска и медијска удружења током протеклих годину дана забележила су још сијасет случајева сличних овима. У многима од њих је и јавно реаговано – најчешће без одјека.

А шта каже закон

Члан 4 Закона о јавном информисању и медијима каже да је „забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања“, те да се „не сме угрожавати слободан проток информација путем медија“.

Могу и да га обришу, ионако је само мртво слово на папиру.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси