Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужиоци траже непостојеће потврде о статусу узбуњивача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2020.

Аутор: Новак Грујић Извор: Пиштаљка

Тужиоци траже непостојеће потврде о статусу узбуњивача

Више јавно тужилаштво у Новом Саду и Основно јавно тужилаштво у Ваљеву избегавају да поступају по пријавама узбуњивача и уместо да испитују наводе о корупцији траже да узбуњивачи докажу да имају „статус узбуњивача“ па чак и да им доставе потврде да имају такав статус иако је такве потврде немогуће добити јер не постоје, нити их издаје било која институција у Србији.

Основно јавно тужилаштво у Ваљеву читаве две године држи у фиоци пријаву узбуњивача која терети за умешаност у корупцију приликом издавања грађевинских дозвола бившег заменика градоначелника Ваљева Драгана Јеремића, који је у међувремену напредовао до места државног секретара у Министарству заштите животне средине. Уместо да испита наводе узбуњивача о умешаности бившег заменика градоначелника и шест општинских руководилаца у корупцију приликом издавања дозвола, заменик јавног тужиоца у Ваљеву Вукашин Вујичић после две године тражи да му узбуњивач достави „потврду“ да има „статус узбуњивача“.

Ни у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду не знају да у правном систему у Србији не постоји појам статуса узбуњивача и захтевају да га узбуњивач докаже како би му дали информације о предмету повезаном са његовим узбуњивањем.

Ова тужилаштва би морала да су упозната са тиме да „статус узбуњивача“ не постоји у српском правосудном систему више од пет година, од када је ступио на снагу Закон о заштити узбуњивача. Пре него што је закон ступио на снагу „статус узбуњивача“ је додељивала Агенција за борбу против корупције и тај статус је био декларативне природе и додељиван је само оним узбуњивачима који су то тражили, дакле ни тада није био услов да би се неко сматрао узбуњивачем.

Од почетка примене закона такав статус не постоји ни декларативно, нема институције која би могла да изда такав документ, а узбуњивачи остварују заштиту на суду. Међутим, ни заштита суда није услов да би се неко сматрао узбуњивачем.

На срећу српских узбуњивача, то ко је узбуњивач одређују одредбе закона према коме узбуњивач може да буде сваки грађанин ове земље који укаже на неку незаконитост. Управо овакве одредбе српског Закона о заштити узбуњивача су оно због чега он важи за један од најбољих у свету и његове одредбе у своје законе преписују многе земље.

Једна од обавеза из закона је да се узбуњивачу достављају информације из истраге, између осталог и зато да узбуњивачке пријаве не би остале у нечијим фиокама.

Тужилац Вујичић из Ваљева пријаву узбуњивача у својој фиоци држао је пуне две године. А када су адвокати Пиштаљке, који заступају узбуњивача Владимира Пантића, инсистирали да им тужилац достави информацију о томе шта је предузео за две године да би испитао умешаност локалног руководства у корупцију, тужилац је одговорио контразахтевом да му у року од осам дана Пантић достави „потврду, то јест акт Агенције за борбу против корупције којим се потврђује да Владимир Пантић има статус узбуњивача“.

Пошто су адвокати Пиштаљке обавестили тужиоца да се таква потврда не издаје више од пет година, тужилац Вујачић је послао нови допис којим адвокате и узбуњивача обавештава да је пријаву узбуњивача после две године проследио Специјалном одељењу за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду јер он, како се наводи у допису, није надлежан.

Узбуњивач Владимир Пантић је крајем 2017. године поднео кривичну пријаву против тадашњег заменика градоначелника Ваљева и још шесторо начелника и шефова градске управе за нелегално издавање грађевинских дозвола, односно прикривање кривичног дела бесправне градње и трговине утицајем. Највиши функционер кога је пријавио узбуњивач због незаконитости је Драган Јеремић, актуелни државни секретар у Министарству заштите животне средине. Како Основно тужилаштво у Ваљеву није урадило ништа да истражи наводе из пријаве узбуњивача,  Пантићеви надређени су до сада избегли одговорност. Казну за кривично дело градња без грађевинске дозволе избегла су и одговорна лица фирми „Горење“ и „Гејт“ којима су бесправне дозволе издате и који су такође били обухваћени пријавом узбуњивача. Са њима је склопљен споразум о примени начела опортунитета, по коме је у замену за 30.000 динара, односно 50.000 динара, кривична пријава одбачена.

Владимир Пантић је одбио да издаје нелегалне дозволе и указао на незаконитости приликом издавања грађевинских дозвола, употребних дозвола и других одобрења за инвеститоре. На тај начин су, како је упозоравао узбуњивач, поједини инвеститори долазили до стамбеног или пословног простора уз мање трошкове. Осим тога, Пантић је пријавио да се услед кршења прописа при изради дозвола зидају објекти који немају прилазе за особе са инвалидитетом, децу и старе.

Недуго пошто је одбио да изда спорне дозволе и пошто је указао на незаконитости, узбуњивач Пантић почео је да трпи притиске од својих шефова, па чак и претње да ће сносити последице уколико не изради незаконите акте и не удовољи захтевима одређених инвеститора. Дан пошто је фирмама „Горење“ и „Гејт“ одбио да мимо прописа изда грађевинске дозволе и сачинио решења о одбацивању њихових захтева, уручено му је решење о премештају. „Непослушни“ узбуњивач склоњен је са места на којем је имао увид у документацију о грађевинским дозволама на посао у Одсек за ванредне ситуације и послове одбране, који је у другој згради. После Пантићевог премештаја поменути инвеститори су добили дозволе иако је грађевинска инспекција утврдила да су они већ отпочели градњу и да сходно томе услови за издавање грађевинских дозвола нису били испуњени.

Узбуњивач Пантић је захваљујући адвокатима Пиштаљке добио у своју корист пресуде Врховног касационог суда Србије и Управног суда захваљујући којoj је поништено решење жалбене комисије у Ваљеву о његовом премештају на друго радно место. Узбуњивач се тренутно суочава са мобингом празног стола, пошто од својих надређених не добија никакве радне задатке.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси