Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мајдаку пресуђено због повреде части и угледа Дарије Ранковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2020.

Извор: Колубарске

Мајдаку пресуђено због повреде части и угледа Дарије Ранковић

Виши суд у Београду донео је првостепену пресуду да су Зоран Мајдак, Горан Пејковић, одговорни уредник Радио Ваљева, ПД "Инфо 24" и Игор Живковић, одговорни уредник портала Инфо24.рс, дужни да због повреде части и угледа новинару и одговорном уреднику интернет новина Kolubarske.rs Дарији Ранковић плате солидарно 160.000 динара.

Након поступка који је трајао скро две и по године са три одржана и четири неодржана рочишта, на која се тужени Зоран Мајдак није појавио, Виши суд у Београду, судија Маја Пековић Савић, делимично је усвојила тужбени захтев Дарије Ранковић, која је тражила накнаду нематеријалне штете у износу од 400.000 динара.

Повод за тужбу била су два отворена писма упућена тужиљи која су 4. и 5. јула и 1. и 2. августа 2017. године емитована у програму Радио Ваљева на сваки сат, док је на интернет порталу Info24.rs објављено друго писмо.

Према наводима у тужби, у првом отвореном писму је изнет велики број увреда, клевета и нетачних информација. У писму, које је потписано са „Срдачно, Мајдак“, аутор наводи да „сматра да њени полуписмени текстови немају тежину, те да новац који добија од пројектног финансирања не зна да искористи како закон налаже, већ да лажно представља чињенична стања и преноси лажне информације“.

Даље пише да је тужиља „медијски исфрустрирана, те да разлог томе лежи у чињеници њеног личног незадовољства“, а затим следи и низ клевета да „тужиља пише неистине, да блати сваког ко не пристане да финансира њен непосећени интернет портал, као и да блати и аутора писма и власт, те да вришти по улицама Ваљева, на шта су Ваљевци навикли“.

На крају тог отвореног писма аутор закључује да „оно што тужиљи треба нити жели нити може да јој да јер није његов тип, што представља сексистички коментар којим се на најгрубљи начин повређују част и углед тужиље“, стоји у тужби.

У другом отвореном писму, које је потписано са „Срдачно Зоран Мајдак, Мрежа Инфо 24“, осим увреда и клевета на рачун тужиље, износи и информације из њеног личног  живота. У њему се, поред осталог, тужиљино поступање које се односи на објаву коментара на сајту колубарске.рс без икаквих доказа оцењује као злонамерно, неетичко и непрофесионално.

У свом отвореном писму Зоран Мајдак у намери да повреди част и углед тужиље овог пута није презао ни од тога да износи и информације из њеног породичног живота, наводећи да ту „постоје озбиљни проблеми који се, пре свега, одражавају на психичко стање најмлађих, али да о томе ваљевски медији нису извештавали, јер их је тужиља молила да то не чине“.

Тужени су у свом одговору на тужбу и током поступка преко пуномоћника оспорили и тужбу и тужбени захтев, наводећи, поред осталог, да су поменута отворена писма објављена као реакција на незаконито понашање тужиље. Они су истакли и да су „неосноване тврдње тужиље да су у писмима изнесене увреде на рачун њене личности јер је из садржаја отвореног писма евидентно да се негативне квалификације, које се износе у писму, односе на квалитет професионалног ангажмана тужиље и коментар њеног новинарског рада“.

„Тужени Зоран Мајдак, очигледно не цени квалитет новинарског рада тужиље… Мајдак сматра да се тужиља не бави у довољној мери извештавањем о локалним приликама и истраживачким новинарством, што је био предмет финансираних пројеката, већ да свој медији користи за изношење својих политичких коментара и ставова“, наводи тужени, поред осталог, у свом одговору на тужбу.

Након спроведеног поступка суд је оценио да наводи у отвореним писмима,у којима се за тужиљу наводи да „вришти по улицама грда, да су јој текстови полуписмени, да своје време треба да искористи да се посвети породици јер постоје озбиљни проблеми који се највише одражавају на психичко стање најмлађих“, и посебно навод да „оно што ти треба нити желим, нити могу дати, јер ниси мој тип“, представљају увредљиве квалификације објављене у намери да се тужиља омаловажи, квалификације које су објективно подобне да повреде част и углед тужиље и не могу се сматрати дозвољеним изношењем критичког мишљења у вези новинарског рада тужиље.

„Овако изнети наводи фактички ни не представљају критику, ни вредносни суд о тужиљином раду као новинара, већ су уперени према самој личности тужиље са увредљивом и омаловажавајућом конотацијом“, наводи се у пресуди. И додаје да спорни текстови садрже и одређене чињеничне тврдње за које нису пружени одговарајући докази нити су пре објављивања проверене са дужном новинарском пажњом.

У овој првостепеној пресуди констатовано је да је „суд отклонио извођење доказа саслушањем туженог Зорана Мајдака, с обзиром на то да је он више пута уредно позиван ради саслушања, те да су рочишта одлагана на захтев његовог пуномоћника уз не увек благовремено достављање медицинске документације као оправдање за одсуства, док се на последњем рочишту није ни појавио, нити је пуномоћник доставио медицинску документацију као доказ оправдања за не појављивање на последњем рочишту на коме је закључена главна расправа“. Суд је оценио да то води злоупотреби процесних права, коју је дужан да спречи.

Против првостепене пресуде може се изјавити жалба Апелационом суду у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси