Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крше права деце, али редовно добијају новац из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2020.

Аутор: Урош Урошевић Извор: Цензоловка

Крше права деце, али редовно добијају новац из буџета

Док државни секретар Гајовић поручује да медији који крше Кодекс не би требало да добијају новац из буџета, Ало добио и на конкурсу у Жагубици. Хоће ли се већ једном поставити питање стручности особа које седе у комисијама, а које у неким местима већ имају незванични статус сталних чланова

Готово све мањкавости у пројектном суфинансирању медија на локалу, а којих се пре неколико дана дотакао државни секретар Александар Гајовић гостујући на Н1, Министарство културе и информисања могло би да установи на примеру расподеле буџетског новца у појединим општинама.

Гајовић је вероватно у праву када примећује да институција пројектног суфинансирања медија у Србији генерално функционише, али је много проблематичнији начин на који се тај процес спроводи, на шта могу да укажу и примери у само две општине у Браничевском округу – Жагубици и Петровцу на Млави.

Можда у годинама које следе Крагујевац коначно примети да има нешто новца у буџету. Ако једна Жагубица може да од 458 милиона динара, колико планира у каси, шест милиона усмери за подршку остваривању јавног интереса у медијима, може и Крагујевац да издвоји неку цркавицу од 9,9 милијарди динара којима ће град располагати у 2020. години.

Ало, Жагубица!

Жагубица и Петровац на Млави заиста значајна буџетска средства издвајају за јавни интерес у медијима, али оно што може да буде спорно јесу, да цитирамо државног секретара, „неке мањкавости“ које „можда постоје“ у конкурсима који се спроводе у локалним срединама.

Да постоје одређене мањкавости у конкурсима, Министарство би без проблема могло да констатује само уколико би овлаш бацило поглед на нека решења и предлоге комисија за расподелу новца за медијске пројекте.

Ако су потребни докази за, рецимо, доделу новца медијима који су кршили Кодекс новинара, они већ постоје на сајтовима општина. Тако бисмо могли да установимо да је у Жагубици један од медија који је добио новац за пројекте – Ало.

Те новине су, према налазима Савета за штампу, у другој половини 2019. године забележиле највећи број прекршаја Кодекса новинара – 1.266, са такође највећим бројем прекршаја у којима су оштећени малолетници – 141 текст са најмање једним прекршајем.

Пројекат овог медија није добио значајнију подршку, свега 100.000 динара, али његов назив „Упознај Србију – Жагубица“ могао би да укаже на то да можда постоји намера да се са истом темом конкурише и у другим локалним самоуправама. Лист Ало је конкурисао и у Петровцу на Млави, али тамо, са пројектом чији назив није познат, није добио средства.

Иначе, у Жагубици су готово сви називи одобрених пројеката са наглашеним промотивним призвуком. Упознај Жагубицу, Жагубица у слици, Пут развоја општине Жагубица, Портрет Жагубице, Жагубица – нетакнута природа… Помислио би човек да је реч о конкурсу за организовање ликовних колонија, а не о остваривању јавног интереса.

РТВ Хомоље хакује Матрикс

У жагубичкој општини сваке године највише новца (више од 60 одсто) на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања односи РТВ Хомоље са пројектом „Информисање грађана општине Жагубица у функцији остваривања јавног интереса у области јавног информисања“. Требало би им одати почаст за оригиналност и што су хаковали Матрикс.

Сад, да не буде да само примећујемо неке потенцијалне мањкавости, код Жагубице су ствари врло транспарентне када је у питању објављивање конкурсне документације на сајту. Чак се и комисија потрудила да у предлогу расподеле новца називи медија и пројеката буду уредно наведени, уз податке о регистарском броју и врсти медија који је конкурисао.

Међутим, у Петровцу на Млави комисију нису оптерећивали ти неки небитни детаљи, као што је, рецимо, назив пројекта. На основу документације на сајту општине могло би се закључити да су они новац директно додељивали медијима јер нигде не постоје називи пројеката с којима су ти медији конкурисали.

Када је ситуација таква, просто имате потребу да пронађете више детаља који би вам макар указали на то о каквим медијима се ради и чиме се то они баве. Није потребно много претраге да би се нашле замерке или мањкавости које би могле да се припишу комисији која је одлучивала о пројектима.

Оно што простим увидом у одобрена средства може да се примети јесте да је комисија у Петровцу међу подржаних 15 пројеката (9,5 милиона динара) била врло наклоњена савезима и удружењима грађана.

То, наравно, није проблем. Ово, међутим, јесте. Комисија у Петровцу на Млави без проблема је доделила пун тражени износ удружењу „Лортус медија“ из тог места. Можда то удружење има добар пројекат, али је необично то што у тренутку расписивања јавног позива за суфинансирање пројеката из буџета општине удружење није ни било регистровано.

Општинско веће је 22. јануара расписало јавни позив, а тог истог дана за удружење „Лортус медија“ Агенција за привредне регистре донела је решење о одбачају регистрационе пријаве о оснивању. То што је удружење тек шест дана касније коначно регистровано није био проблем ни члановима комисије ни стручним службама у општини.

Ако бисмо се, којим случајем, упустили у претрагу пројеката који су прошле године завредели поверење комисија у овим општинама, могли бисмо да установимо, рецимо, да је за пар стотина хиљада динара било довољно имати одобрење аутора одређене књиге или стручног рада који ће вам служити као мустра за текстове које ћете произвести у пројекту. На таквој лакоћи пливања по пројектном суфинансирању медијских пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања могли би да вам позавиде многи медији.

Када је у питању сумња да постоји модел по коме се новац дели медијима, занимљиво је да се упореде износи које су медији добијали ове и претходних година у Петровцу и Жагубици. Сви подаци су доступни на сајтовима ових општина, а упадљиво је да за један број медија може унапред, са малим одступањима, да се претпостави на колико буџетског новца могу да рачунају.

А стручност чланова комисија?

Упадљиво је и да су у комисијама у Петровцу на Млави и Жагубици ове и прошле године седели исти људи. У Петровцу на Млави то су Драгиша Радуловић из Неготина, Саша Тодоровић из Књажевца и Новица Савић из Пожаревца. Прва двојица су били чланови комисије и у Жагубици 2019. и 2020. године. Трећи у тој општини је Радиша Милошевић, дипломирани економиста, тек руководилац одељења за привреду и економски развој Општине Жагубица.

Сви чланови комисија, осим Милошевића који је запослен у локалној самоуправи, представљени су као чланови Удружења новинара Србије.

Искрено делим забринутост Удружења новинара Србије због многих аномалија у пројектном суфинансирању, али можда би требало да се коначно позабаве статусом неких својих чланова (част изузецима) који се (ваљда) самоиницијативно већ годинама појављују у комисијама широм Србије и расподељују новац намењен јавном интересу у медијима.

Наравно, неко би коначно требало да постави и питање стручности особа које седе у комисијама, а које у неким местима већ имају незванични статус сталних чланова. Чак и то би требало имати на уму не само када је у питању стручност већ и могући сукоб интереса.

За све налазе садржане у овом тексту било је довољно да се издвоји пола сата. Није тешко, а може да пружи добар увид у ком правцу се креће пројектно суфинансирање и шта смо постигли у протеклих пет година.

Свакако је питање шта би дубља анализа показала.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси