Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фабрици: Слобода медија кључна у приступању Србије ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2020.

Извор: Бета

Фабрици: Слобода медија кључна у приступању Србије ЕУ

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да је слобода медија један од кључних елемената у процесу европских интеграција Србије и да ће ЕУ помно пратити медијску сцену.

"Слобода медија је један од кључних елемената у процесу приступања и ми стално заговарамо унапређење окружења", изјавио је Фабрици на представљању ЕУ пројекта подршке медијима у Србији "Пулс Европе медијске посете ЕУ".

Фабрици је поздравио усвајање нове медијске стратегије и поручио да ће ЕУ наставити да помно прати питања слободе медија и медијску сцену, о чему ће закључке изнети у мају у новом годишњем извештају.

Амбасадор ЕУ изјавио је да пројекат "Пулс Европе" представља додатни инструмент да медији боље упознају ЕУ и корисну прилику да новинари стекну нова искуства и да "осете какав је пулс Европе".

"Пројекат је део ширих настојања да испунимо потребе медијске заједнице у Србији. Оснаживање новинара, истраживачко новинарство, професионализам и независност медија циљеви су који се уклапају у нашу агенду", изјавио је Фабрици и додао да је ЕУ раније дала Србији неповратна средства од 1,2 милиона евра као подршку медијској сцени.

Вођа пројекта Марина Ракић изјавила је да је циљ приближити европске интеграције грађанима Србије кроз извештавање из Европе.

Пројекат је почео у фебруару и трајаће до августа 2022. године, а биће организовано око 20 путовања у европске земље.

Ракић је рекла да право учешћа имају сви медији који поштују новинарски кодекс и етичке стандарде, а да новинари имају потпуну слободу у бирању тема и саговорника.

Пројекат финансира ЕУ, а спроводи га Гете институт у сарадњи са Независним удружењем новинара Србије и Центром за културну деконтаминацију.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

26.02.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:11

Карлова награда

Престижна Карлова награда за допринос европском јединству додељује се сваке године у немачком граду Ахену. Једна од добитница је и Ангела Меркел (2008.) а први лауреат је био аустријски гроф Рихард Николаус фон Куденхоф Калерги (1950.). Капитално дело грофа Калергија ,,Манифест Паневропе", објављено 1925. године, већина теоретичара европских интеграција сматра темељем данашње Европске уније. Када то дело буде објављено у Србији, као књига или приказано у медијима, онда ће господин Сем Фабрици имати разлога да нас похвали.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси