Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Национални савет Румуна: Није нарушена слобода „Либертатее“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 02. 2020.

Извор: cnmnr.org

Национални савет Румуна: Није нарушена слобода „Либертатее“

Национални Савет Румунске Националне Мањине реагује на увреде упућене поводом именовања нових чланова Управног Одбора НИУ Либертатеа, као и излагању неистиних чињеница. Увредама се нећемо бавити, већ ћемо изложити чињенично стање.

Национални Савет Румунске Националне Мањине у својству оснивача НИУ „Либертатеа” што је уређено Законом о националним саветима националних мањина област 4. члан 19., чланом 16. став 1. тачка 3., став 2. и став 4. Закона о јавном информисању и медијима, својом одлуком је именовао само оне чланове Управног Одбора које предлаже оснивач у складу са чланом 6. став. 2. Одлука о Новинској-Издавачкој Установи „Либертатеа”, чланом 20. став 1. тачка 5. Статута Националног Савета Румунске Националне Мањине и у складу са чланом 7. став 2. и члан 8. став 1. Статута НИУ „Либертатеа” од 25.05.2012. године.

Увидом у архиву Националног Савета Румунске Националне Мањине, утврђено је да је претходни сазив Националног Савета Румунске Националне Мањине именовао Управни Одбор НИУ Либертатеа 2015 године на мандат од 4 године. Одлуком о разрешењу и именовању чланова Управног одбора Н.И.У. „Либертатеа” број 128/15 од 23.06.2015. године.

Национални савет је сходно члану 7. Одлуке о Новинској-Издавачкој установи „Либертатеа” и члану 8. Статута НИУ „Либертатеа“ од 25.05.2012. године, којима су дефинисане основне надлежности Управног Одбора, именовао чланове који задовољавају стручне критеријуме неопходне за даље унапређење рада установе.

Инсинуације да је слобода медија нарушена нису тачне, пошто у складу са одредбама члана 10. став. 1. Одлуке о оснивању НИУ Либертатеа, и члана 12. став. 1. Статута НИУ „Либертатеа”, Управни Одбор не утиче на уређивачку политику, то је искључиво задатак главних и одговорних уредника.

Жеља Националног Савета Румунске Националне Мањине је да Либертатеа увек објективно информише у интересу румунске националне мањине и у складу са етичким кодексом новинарства.

Извршни Одбор Националног Савета Румунске Националне Мањине

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси