Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потврђене сумње да се новинари прислушкују и прате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Подношење кривичних пријава против себе нови манир власти, сагласни саговорници Данаса

Потврђене сумње да се новинари прислушкују и прате

Иако чињенице говоре у прилог томе да је министар одбране Александар Вулин дошао у посед интерне комуникације између главног уредника Недељника Вељка Лалића и бившег министра одбране Драгана Шутановца, он не само да то не признаје, већ најављује покретање поступка против себе, како би доказао да то није тачно.

Вулин је критиковао наводе Шутановца у тексту који никад није објављен, нити их је он негде изговорио сем што су остале на имејл преписци са Лалићем.

Гостујући на ТВ Пинк, Вулин је јуче рекао да чак сви они који га критикују „нападају земљу, систем“, а не њега лично, најављујући да ће надлежни органи испитати наводе да ли је нелегално дошао у посед електронске преписке, као и да ће у том смислу бити поднета кривична пријава.

Драган Шутановац оцењује за Данас да Вулин својим покушајем одбране „тоне све дубље“.

– Имајући у виду тежину почињеног кривичног дела Вулину би било најбоље да се брани као заштићени сведок сарадник јер својим изјавама све дубље тоне и губи се у лажима. Што се тиче његових оптужби, кад подноси пријаву против себе, без проблема може да поднесе пријаву и против мене па кад већ нема храбрости да се суочимо у телевизијском студију можемо да се суочимо у судници – истиче Шутановац.

Адвокат Родољуб Шабић каже за Данас да би евентуална пријава Вулина „против самог себе“ била један у забрињавајућем низу сличних бизарних, са правног становишта готово трагикомичних догађаја.

– Након „ангажмана“ наших надлежних органа у случајевима „опасних“ ликова попут Весне Пешић, Банета Трифуновића, па кривичне пријаве Вучевића против браће Вучић, вишеструког „правног“ малтретмана активиста „Не давимо Београд“, ово би скоро био „шлаг на торту“, наводи Шабић уз опаску да, уколико министар нема сувисао одговор на питање одакле му необјављени текст, онда се заиста отвара сумња у недозвољено пресретање комуникације.

– Аутор необјављеног текста Драган Шутановац је то на друштвеним мрежама означио као доказ да – делују „пара“ безбедносно – обавештајне службе. Томе би се могла додати сумња да је оно „пара“ можда сувишно, да је реч о некој од постојећих државних безбедносних структура што би наравно било не само незаконито него и крајње забрињавајуће – упозорава Шабић.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за наш да не треба министар да покреће поступак, већ је све у рукама републичке тужитељке Загорке Доловац, која има законске могућности да истражи случај.

– А ако се коначно пробуди из дугогодишњег зимског сна, Загорка Доловац би морала и да коначно истражи одакле министру Вулину 200.000 евра за куповину стана: од тетке из Канаде, ујне из Пржогрнаца или снајке из АМСС-а. Све у свему, наше основане сумње да су новинари праћени и прислушкивани, и да им се пресреће електронска комуникација, сада су још веће и заиста сам забринут за безбедност многих колега а и за државу, која је очигледно заробљена и приватизована од групе политичара на власти – истиче Бодрожић.

Новинар Вукашин Обрадовић оцењује за Данас да самоподношење кривичних пријава, после полиграфа, постаје нови манир власти.

– То је заправо изругивање свима који с правом сумњају да се многобројни новинари, како се то, каже, налазе „под мерама“. Јер, биће веома занимљиво како ће полиција и тужилаштво објаснити како је Вулин могао да коментарише текст који није објављен а да није прибављен на противзаконит начин. Следи нам још једна фарса а смео бих да се опкладим да нам ових дана следи нова афера која ће прекрити овај Вулинов гаф – сматра Обрадовић.

Лалић: Не водимо кампању само тражимо истину

Ми подржавамо иницијативу министра Александра Вулина, не водимо никакву кампању против њега, већ само тражимо да открије, и то јавности, а не нама, како је могао да коментарише текст који није објављен. Мислимо и да службе безбедности дугују одговор на једноставно питање – да ли су на мерама бивши министар и опозициони политичар или редакција једног листа и њен главни уредник. Ја се не љутим, само нека кажу, јесу или нису, каже у изјави за Данас главни уредник Недељника Вељко Лалић. Он истиче да је убеђен да Тужилаштво за високотехнолошки криминал може да утврди да ли је неко пресретао њихове мејлове и поруке, додајући да би они били најсрећнији да нису. „Али ћемо онда морати да смислимо нови Марфијев закон у коме је могуће да се поклопи петнаест ствари тако да један министар коментарише текст бившег министра који није објављен, и то мислећи на интервју у другим новинама у коме тога нема, и које је сасвим случајно и нехотице помешала ПР служба коју води бивша новинарка“, наводи Лалић уз опаску да сличан пример није забележен у историји светске штампе. „Али да видимо… За све постоји први пут“, наводи Лалић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси