Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуга историја прислушкивања новинара у Србији, без судских епилога
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2020.

Аутор: Миодраг Совиљ Извор: Н1

Дуга историја прислушкивања новинара у Србији, без судских епилога

Да би се отклониле све сумње у вези са коментарима министра одбране Александра Вулина на никада објављени ауторски текст Драгана Шутановца за Недељник, новинарска удружења траже реакцију Тужилаштва. И НУНС и УНС од републичке тужитељке Загорке Доловац очекују да хитно предузме законске радње и истражи да ли су службе безбедности прислушкивале комуникацију Недељника и бившег министра одбране.

"То што сте параноични, не значи да вас не прате" - реченица коју је шездесетих написао аутор "Кваке 22" никад није гласније одзвањала у српским редакцијама. Чињеница да је министар Вулин цитирао текст који је остао само у интерним препискама, за његово министарство представља "манију гоњења" појединих медија.

Новинарима циничност није забавна - уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић сећа се да је пре четири године у таблоиду "Информер" видео сопствени текст, укључујући и тачне цитате телефонских разговора које је у то време водио.

"Практично су објавили чак и радни наслов који смо имали - у реч - и садржај нашег текста смо видели у 'Информеру'. Не само то, 'Информер' је објавио неке разговоре које сам водио са колегама преко телефона - у цитат. Нама је било јасно да је нешто озбиљније у питању. Касније смо утврдили да смо били под великим надзором БИА, наше обавештајне службе. Она нас је прислушкивала и пратила, и неку врсту извештаја о мени тада дала 'Информеру' који је то тада објавио", подсећа Дојчиновић.


Уредник КРИК-а је због тога покренуо и поступак против Агенције, међутим, процес споро одмиче јер БИА упорно одбија да достави тражену документацију.

Због нове у низу сумњи да се новинарска комуникација пресреће, председник УНС-а Владимир Радомировић тражи реакцију републичке јавне тужитељке, и много прецизније јавно објашњење Вулиновог министарства.

"У Србији постоји дуга историја незаконитог праћења новинара и баш због тога је важно да Министарство одбране објасни све детаље овог случаја. Није довољно да кажу да је реч о грешки, они морају да објасне како је до те 'грешке' дошло", каже Радомировић. То што је министар, уместо објашњења, најавио да ће лично поднети пријаву да се испитају сумње "Недељника", за новинара Зорана Кесића очекиван је расплет.

"Власт по ко зна који пут потврђује да је ухваћена у лажи и њихов систем је негирај, негирај, негирај, па колико год да је очигледно. Овде се још нешто трагичније од бахатости открива - а то је потпуна неспособност министарства и ПР тима господина Вулина који се неспретно ваде и укопавају у своје лажи, а најтрагичније од свега је што ће и та лаж да прође као што је свака досад пролазила", истиче Кесић.

Прошле године, заменик градоначелника Београда Горан Весић чак се јавно и похвалио да има увид у интерне преписке новинара Н1. Случај никад није добио епилог.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси