Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурчић (Ал Џазира): Медијска сцена у Србији заслужује оцену минус један
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2020.

Извор: ФоНет

Ћурчић (Ал Џазира): Медијска сцена у Србији заслужује оцену минус један

На скали од нула до пет, медијска сцена у Србији заслужује оцену минус један, изјавила је ФоНету новинарка Ал Џазире Ан Мари Ћурчић.

"Када се посматра генерална медијска слика Србије, има превише воде у кабловима и шумова, безмало је па црно на екрану", указала је Ћурчић у серијалу разговора Преступ.

Како је оценила, "поражавајуће је мали домет оно мало професионалних медија које имамо и они не покривају ширу популацију".

За такво стање у медијима, сматра Ћурчић, пре свега је одговорна извршна власт.

Нажалост, актуелна власт је до перфекције довела поражавајући однос и контролу медија, посебно оних са националном фреквенцијом, предочила је Ћурчић.

Она сматра "да бисмо коначно морали да будемо искрени према себи самима - актуелна власт је дошла на већ дебело утабане стазе".

Ниједна власт од деведесетих није имала битно другачији однос према медијима, констатује Ћурчић.

Према њеном ставу, проблем је, међутим, што актуелна власт користи све "могуће и немогуће механизме" како би под чврстом контролом држала "све што мисли у овој држави".

Већ годинама смо мање-више неми сведоци масовног гашења локалних медија, нагласила је Ћурчић, која се боји да је "наш проблем и то што реагујемо само када су такозвани 'велики' медији у питању".

Како је објаснила, "заборављамо колико је важан утицај управо локалних медија којих готово и да нема, а да нису под контролом актуелних власти".

Солидарности међу новинаркама и новинарима има, али је орочена, јер се јавља оног тренутка "када се сами нађемо у проблему", рекла је Ћурчић.

За њу је "парадигма несолидарности" кућа из које је потекла, њој драга Радио-телевизија Студио Б.

"Да ли смо и колико таласали док је Студио Б полако, али сигурно тонуо у своју професионалну и етичку пропаст", илустровала је Ћурчић.

Она напомиње да се лажне вести сервирају "на сат", а да уз њих долазе и полуинформације на бази којих се граде спинови.

"Нажалост, бојим се да то важи за обе стране у политичи, нико није имун. Морамо да почнемо да инсистирамо на појединачној одговорности, без обзира да ли се ради о некоме из власти или из опозиције", поручила је Ћурчић.

Уз то, како је нагласила, морамо да постанемо одговорни према себи самима, јер је "ово што сада живимо последица нашег нечињења".

"За то смо одговорни и као грађани. Ако нам је свеједно шта читамо и шта имамо у етру, онда ћемо живети ово лудило које данас имамо", упозорила је Ћурчић.

Она је оценила да политичари медије доживљавају као пропагандну машинерију и сервис за пласирање њима пожељних информација.

Оног тренутка када се буду поштовали закони који регулишу медијску област, бар 50 одсто, и када неко коначно буде одговарао због злоупотребе положаја, знаћемо да смо кренули ка плус један, закључила је Ћурчић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси