Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж – жртва мучења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2020.

Извор: DW (Дојче веле)

Асанж – жртва мучења

Зна се да је здравствено стање Џулијана Асанжа озбиљно нарушено. Но, апел који је упутила група научника и лекара је више него јасан: Асанж би могао да умре у британском затвору од последица мучења.

Око 120 лекара и психолога је затражило окончање „психолошког мучења и медицинског запуштања“ оснивача Викиликса Џулијана Асанжа. Он је тешко погођен последицама боравка у еквадорској амбасади и лондонском затвору Белмарш, пишу експерти у писму које је објавио медицински магазин Лансет.

Ако 48-годишњак умре у затворској ћелији, онда ће то бити зато што је „ефективно мучен на смрт“, пише даље у том допису. Мучење Асанжа се мора обуставити и потребно је обезбедити му „најбоље могуће здравствено старање пре него што буде прекасно“.

Оптужбе САД

Асанж је од априла 2019 у лондонском затвору, САД траже његово изручење. Тим поводом је заказано ново саслушање за 24 фебруар. САД га оптужују да је узбуњивачици Челзи Менинг – која је тада још била мушког пола (Бредли Менинг) – помогао да објави тајни материјал из војних акција САД у Ираку и Авганистану. На тај начин се сазнало и за ратне злочине које су починили војници САД.

Из амбасаде у затвор

Оптужница против Асанжа садржи 18 тачака. Уколико буде осуђен по свим тачкама оптужнице, прети му 175 година затвора. Оснивач Викиликса се, да би избегао изручење Вашингтону, 2012, склонио у еквадорску амбасаду у Лондону. Тада је против њега подигнут налог за хапшење због наводног силовања у Шведској. Та истрага је у међувремену обустављена. У априлу 2019. га је ухапсила британска полиција зато што је склонивши се у амбасаду повредио услове боравка на слободи под кауцијом. Зато је убрзо затим осуђен на годину дана затвора.

Специјални известилац УН за мучење Нилс Мелцер недавно је изнео тешке оптужбе на рачун влада Велике Битаније, Швдеске, САД и Еквадора. Он је рекао да је поступање према Асанжу застрашивање новинара, те да су оптужбе на рачун Асанжа конструисане. Више од 130 политичара, уметника и новинара у Немачкој такође се заложило за пуштање Асанжа на слободу.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси