Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прво Весић, па Вулин - сумња у то да власт чита електронску пошту новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2020.

Аутор: Жаклина Таталовић Извор: Н1

Прво Весић, па Вулин - сумња у то да власт чита електронску пошту новинара

Министар одбране Александар Вулин коментарисао је ауторски текст бившег министра Драгана Шутановца у којем пише о односима са Русијом и о руском министру одбране Сергеју Шојгуу. Једини проблем је што тај текст нигде није објављен, већ је остао само у електронској преписци уредника Недељника и бившег министра. Редакција због тога пита како је Вулин знао о чему Шутановац пише.

Ко прислушкује новинаре и пресреће новинарске мејлове није питање које се први пут поставља у Србији. У Недељнику кажу да су они тренутно на мети. Уредник Вељко Лалић објашњава да је комуникација са бившим министром одбране Драганом Шутановцем, који понудио и послао свој текст редакцији, доспела у јавност.

"Текст који је нама послао Шутановац у понедељак јесте текст у коме се говори о српско-руским односима и то је оно што је коментарисао Александар Вулин са том разликом што тај текст никада није изашао ни на нашем порталу, посебно не у новинама тако да мислим да је то један потпуни доказ онога што сам и причао са бившим министром, да је неко пресрео или његову поруку или моју", казао је Лалић.

У првом саопштењу министар Вулин напомиње да кад год долази министар одбране Русије, Шутановац нападне Србију, а све то говори реагујући на његов како се наводи, ауторски текст за Недељник који није објављен.

"Немам никакву дилему да је то господин Вулин прочитао, међутим, оно што је очигледно није обратио пажњу, тај текст није нигде објављен ни на сајту ни у штампаном издању и у ситуацији у којој су се нашли у Министарству одбране покушавају да се извуку и спинују да се све односи на интервју који је дат Куриру у коме се ни једном речи не бавим односима Србије и Русије, критикујем рад господина Вулина, али не постоји ни један спољно-политички елемент који се односи на сарадњу са Русијом или долазак министра Шојгуа", изјавио је Шутановац.

Чак је и лист Курир који је објавио саопштење Министарства одбране напоменуо да Вулин критикује оно што је Шутановац написао за Недељник.

Касно синоћ из Министарства одбране стиже извињење ПР-а министар Вулина Јане Поповић Ћосић.

"Шутановац је своје увреде изрекао у Куриру и на њих смо реаговали. Извињавамо се Куриру због грубе грешке у којој нисмо написали име редакције, а Недељнику јер смо га поменули без повода", написала је Поповић Ћосић.

"То је ПР служба, она би морала да разликује шта је Недељник, шта је Курир, па би морала да разликује шта је ауторски текст, а шта је интервју. Интервју у Куриру је политички интервју у коме прича о СЗС и бојкоту, дакле не помиње Шојгуа, то није интервју о српско-руским односима", нагласио је Лалић.

Министар одбране је, тврде у НУНС-у, и даље заробљен у 90-им годинама, води ратну политику због чега, кажу, не чуде ни реакције на текстове који ће тек можда бити објављени.

"Министар одбране је једна од највећих срамота коју је Србија доживела у новијој историји, то говорим познајући политичку сцену последњих 30 година, ја да сам официр Војске Србије, ја бих се запитао свако јутро кад обучем униформу и ставим шапку, коме ја то салутирам и зашто себи ово дозвољавам", изјавио је председник НУНС-а Жељко Бодрожић за Н1.

Министар Вулин није први политичар који можда чита новинарске мејлове. Недавно је то признао и заменик градоначелника Београда.

"Ја ћу данас објавити мејл који сам добио, а који је вама послао уредник Ћосић", рекао је Весић у јуну прошле године.

А по угледу на градоначелника Новог Сада, и министар одбране тражиће истрагу од надлежних органа о себи.

У последњем саопштењу Александар Вулин наводи да ће лично поднети пријаву како би почео процес испитивања навода да је нелегално дошао у посед електронске преписке главног уредника листа Недељник Вељка Лалића и бившег министра одбране Драгана Шутановца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси