Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гугл преговара са медијима како би добио лиценце за информације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Гугл преговара са медијима како би добио лиценце за информације

Претраживач Гугл започео је преговоре како би с медијским издавачима постигао договор о лиценцама и тиме ублажио критике према којима амерички гигант непоштено користи њихове информације, саопштили су извори блиски преговорима.

Преговори између представника Гугла и медија су тек почели, а издавачи су претежно из Француске и других европских земаља, навели су исти извори. Плаћање информација би била прекретница за Гугл, који је годинама на мети критике медија, јер објављује садржај информација у резултатима претраге интернета остварујући тиме приход од реклама повезаних с тим медијима, а без договора с њима.

Представник Гугла Ричард Џинграс изјавио је за АФП да та компанија покушава да нађе начине и помогне издавачима.

"Желимо да помогнемо корисницима интернета да нађу квалитетне извештаје медија. Добро информисање је важно за демократију, а то помаже да се подржи одржив медијски свет", рекао је он.

Лист "Вол стрит џорнал" је пренео да Гугл размишља о договору о развоју "премиум" информација.

Гугл је остао при ставу да одбија да плати линкове текстова медија који се појављују у резултатима претраге интернета, навели су извори блиски том питању. Та компанија је објаснила да тиме што кориснике интернета повезује линковима са сајтом медија, издавачи могу да зараде од реклама.

Преко прогама "Гугл њус инишатив" (Google News Initiative), амерички гигант сарађује с издавачима како би стимулисали кориснике и претплатнике. Фејсбук, који је био суочен са сличним критикама, крајем октобра је понудио вести "квалитетног" новинарства, како би подржао медије и искоренио дезинформације.

Гугл је покренуо преговоре пошто је под притиском да поштује једну директиву ЕУ којом је у корист издавача и новинских агенција уведено "суседско право", слично ауторском праву.

Гугл је прошле године рекао да неће платити европским медијима за употребу њихових чланака, слика или видео-записа у Француској, првој држави која је ратификовала ту директиву ЕУ, те га је због тога већ тужио низ новинских кућа, међу којима и агенција АФП.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси