Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милинков: Промене у РЕМ-у само за "спољну употребу", нема суштинских измена (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 02. 2020.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Милинков: Промене у РЕМ-у само за "спољну употребу", нема суштинских измена (ВИДЕО)

Недавне промене у Савету РЕМ-а нису суштинске, оне служе да би се Европској унији показало да се ради на некаквим променама изборних услова и јачању демократије, али за нас који живимо овде јасно је да никаквих дубинских промена неће бити, каже Смиљана Милинков, доценткиња на одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду. Додаје и да друштво "вртоглаво иде ка најнижем степену демократије".

Скупштински Одбор за културу и информисање у петак је изабрао још два члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Крајем децембра Савету РЕМ-а придружила су се још три недостајућа члана, чиме је ово тело добило пет нових чланова од почетка године. Од недавно је на снази и нови Правилник о извештавању јавних сервиса током предизборне кампање. Да ли су изменама заиста створени услови за фер предизборну кампању, у шта уверава власт или је простор за различите гласове у медијима још мањи него раније?

"Не могу да констатујем да ли ће бити суштинских промена, али начин на који је дошло до измена, атмосфера у Скупштини током изгласавања последња два члана РЕМ-а, где се није расправљало о кандидатима, већ су прозивани неки људи, новинари, постављала питања која иначе иду од представника власти, све то указује на једну атмосферу која није одговарајућа и не говори о суштинској потреби да се нешто заиста мења", казала је Милинков у Новом дану.

Она, ипак, каже да тек "када видимо како ће сазив РЕМ-а радити", можемо да закључимо да ли је дошло до тих суштинских промена.

"На жалост, плашим се да није, да је дошло до замене имена, а да не можемо говорити о суштинским променама", нагласила је Милинков.

О томе да ли је до промена у РЕМ-у дошло услед политичких притисака, гошћа Н1 каже да се то јесте десило због политичких утицаја из ЕУ.

"Јесте политички утицај, а да не живимо овде, можда бих се смејала да ето Европа ипак диригује неке ствари и да не може безобразлук да иде до бескраја. На жалост, и оно што долази од европарламентараца и ЕУ опште, не утиче на дубинске промене у нашем друштву, све се ради ад хоц, за неке краткорочне интересе. Наше друштво вртоглаво иде ка неком најнижем степену демократије", нагласила је Милинков.

Она је упитала и како је дошло до одлука о променама у РЕМ-у.

"На који начин је одлучено која два члана ће дати оставке? Мене заиста занима, пошто је читав сазив РЕМ-а био проблематичан, како смо дошли до два члана. И како је одлучено која ће два члана поднети оставке, јесу ли извлачили штапиће? А очито да је реч о политичком утицају", казала је.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оставке види као политички инструисане и због тога су бојкотовали изборе у РЕМ-у, односно одрекли се права да предложе свог кандидата.

"Управо из разлога што околности у којима се све дешава не указују на то да заиста може доћи до суштинских промена", рекла је Милинков и додала: "Док не дође време које би требало новом Медијском стратегијом да доведе до измене Закона о електронским медијима, да се успоставе нови критеријуми и функционисање, непристаност и независност регулаторног тела, тек у том случају можемо да говоримо да ће процес бити фер и да ће заиста у савету РЕМ-а седети људи од неспорног ауторитета, интегритета, медијски професионалци или професионалци других струка који ће помоћи у функионисању те институције".

Каже, међутим, да је састав РЕМ-а и данас упитан.

"Ја на жалост не могу да кажем да су то заиста неки медијски професионалци, то је упитно када гледамо састав РЕМ-а, јер ни за кога не можемо рећи да не постоји трачак сумње у њихив кредибилитет и ауторитет", рекла је Милинков.

И даље омогућена функционерска кампања

Крајем децембра усвојен је и нови Правилник РЕМ-а о обавезама јавних медијских сервиса током предизборне кампање. Правилник извесно доноси измене у односу на претходни, али по свему судећи, измене су на горе.

"Промене су на горе, Закон о јавном сервису је врло јасан када је реч о извештавању о предизборним активностима. Правилник би требало само да помогне да ствари боље функционишу, а ми на жалост, сада имамо случај да се и даље омогућава функционерска кампања, на тај начин да нису дате јасне смернице јавним сервисима на који начин би могла да се ограничи таква кампања. Морама да кажем да су постојали предлози, али ниједан од њих није усвојен", казала је Милинков.

Говорећи о функционерској кампањи у медијима, она каже да у кампањи није проблем онај део који се односи на представљање кандидата, већ да с проблем информативни програми, у којима, наводи, апсолутно доминирају представници владајућих структура.

"Све се ради зарад тога да бисмо ми могли странцима да покажемо кад питају - да, имамо посебан правилник, променили смо и чланове РЕМ-а, ми смо све урадили што се од нас тражило. И то је једна врста оправдања за спољашњу употребу. За нас у Србији неће донети никакав бољитак и мислим да ће ови избори били врло проблематични када је реч о извештавању медија, а оно је суштинско уствари за изборни процес", нагласила је Милинков.

Проблем је, каже и што РЕМ не реагује на кршење закона.

"Реакције РЕМ-а су врло спорадичне, у већини случајева није ни реаговао", рекла је Милинков.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси