Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Процес предлагања и избора чланова РЕМ-а противан интересима јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

НДНВ: Процес предлагања и избора чланова РЕМ-а противан интересима јавности

Независно друштво новинара Војводине саопштило је да та организација није учествовала у избору члана Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), којег су имала право да предложе удружења новинара, јер тај процес сматра "нелегитимним и противним интересу јавности".

"Оставке претходних чланова РЕМ-а у склопу политичких договора око побољшања изборних услова не доприносе независности тог регулаторног тела, већ напротив, само потврђују да је оно под великим политичким утицајем. Због тога НДНВ у овом процесу није желео да учествује. Кандидати који су предложени од стране новинарских удружења, предложени су без консултација са НДНВ-ом и немају нашу подршку", навео је НДНВ у саопштењу.

НДНВ је додао да је посебно забринут информацијама о "џентлменском договору" који је постигнут на седници Одбора за културу и информисање Скупштине Србије, према којем би у овом сазиву РЕМ-а кандидат био из новинарских удружења, а у следећем из електронских медија.

"Упозоравамо да удружења која су постигла такав договор немају мандат да преговарају у име читаве медијске заједнице", пише у саопштењу.

НДНВ је подсетио да је недавно усвојеном Стратегијом јавног информисања предвиђено да се након измена Закона о електронским медијима поново бирају сви чланови РЕМ-а и додао да даје подршку убрзаном раду на изменама овог закона како би се РЕМ-у обезбедили механизми који ће гарантовати његову независност.

НДНВ је навео да ће учествовати у процесу предлагања чланова РЕМ-а по новом закону, уколико буду прихваћена таква решења.

"Очекујемо од медијске заједнице и свих грађана да не пристају на решења којима се обезбеђује тек привид законитости, са крајњим циљем да се намире нечији политички или економски интереси, противни интересима јавности", упозорио је НДНВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси