Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам година од смрти Миће Орловића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2020.

Извор: РТС

Седам година од смрти Миће Орловића

Мића Орловић, легендарни водитељ и новинар Телевизије Београд, преминуо јe на данашњи дан пре седам година.

Милоје Мића Орловић је рођен 28. маја 1934. године у Ваљеву. Осим у родном граду, одрастао је и у Приштини. Након завршене Ваљевске гимназије, уписао је Филолошки факултет у Београду, а током студија је радио као спортски новинар.

На Радио Београду се први пут огласио 1957. године као репортер са фудбалске утакмице ОФК Београд - Напредак Крушевац. Учествовао је у реализацији првог телевизијског приказа у оквиру размене новинара из Београда и Загреба.

Телевизија Београд је започела емитовање програма 23. августа 1958. године, када је емитован и први ТВ Дневник, чији је водитељ био Мића Орловић. О том искуству је једном приликом рекао: "Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

Педесет година касније, Мића Орловић се вратио у студио и био водитељ Дневника емитованог 23. августа 2008. године и једнако добро обавио свој задатак.

У новинарској каријери снимио је више од 300 интервјуа, преко 200 ТВ репортажа, 80 радијских и 1.300 телевизијских емисија, а чак је и глумио је у 17 филмова.

Прошле године, на дан оснивања Телевизије Београд, 23. августа, испред зграде РТС-а у Таковској откривен је споменик Мићи Орловићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси