Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обављен разговор са кандидатима за РЕМ, Ристичевић критиковао Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2020.

Извор: Бета

Обављен разговор са кандидатима за РЕМ, Ристичевић критиковао Н1

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије обавио је разговор са кандидатима за нове чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) на предлог надлежног одбора Скупштине Војводине, као и удружења издавача електронских медија и удружења новинара у Србији.

Председник Одбора Мирко Крлић рекао је да је одбор заказан у кратком року како би протекло законских 24 сата да би Одбор могао да предложи Скупштини да листу кандидата разматра по хитном поступку већ на сутрашњој седници.

Војвођански посланици предложили су Слободана Цвејића и Славишу Грујића, док су Удружења издавача електронских медија и удружења новинара у Србији кандидовали Биљану Ратковић Његован на предлог Друштва новинара Војводине и Вишњу Аранђеловић на предлог Удружења новинара Србије. Иако није члан одбора, посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић искористио је своје право да постави питања кандидатима од којих је тражио одговор шта ће учинити поводом, како је оценио, незаконског емитовања телевизије Н1, односно да ли ће се кандидати одупрети пропаганди те телевизије.

Одбору се први представио кандидат Слободан Цвејић, редовни професор социологије на Филозофском факултету у Београду, који је рекао да је радио бројна истраживања о медијима, развоју демократије и институција, да учествује у међународним пројектима, а радио је и у неким владиним телима као што су одбори за образовање и за сарадњу са УНЕСКО-м.

Други кандидат Славиша Грујић је ТВ и филмски сниматељ, дипломирао је у Москви, и како је рекао "од почетка ради у пракси, а не у теорији".

Грујић је рекао да је углавном радио на телевизији у свим редакцијама, а посебно је био успешан у области документарних филмова. Био је уредник на РТВ и уредник новосадске Аполо телевизије, као и покрајински секретар за културу од 2012-2016 године.

На питање Ристичевића да ли ће се залагати за то да РЕМ утврди листу најважнијих спортских догађаја и обезбедити да те догађаје могу да преносе само ТВ канали са националном фреквенцијом, оба кандидата одговорила су да ће радити у складу са законом.

Професор Цвејић одговорио је и на питање посланика СНС-а Марка Атлагића и потврдио да није подржао покрет "Један од пет милиона", а сагласио се и да професори не треба да се на универзитету баве политиком.

Кандидаткиња удружења издавача електронских медија и удружења новинара у Србији Биљана Ратковић Његован рекла је да је запослена на Факултету техничких наука у Новом Саду на којем су покренули смер о инжењерству у менаџменту у медијима на којем је редовни професор. Објавила је доста радова и књига, бавила се новинарством, а у РТВ је 14 година радила у центру за истраживање програма јавног мњења.

Новинарка Вишња Аранђеловић већ 12 година ради у Политици, специјално се бави медијским темама, члан је комисије савета за штампу, а највише је, како је истакла, занима етика, примена стандарда и поштовање новинарског кодекса.

Аранђеловић је додала да када пратите медије видите много политичких превирања, а упутила је критику РЕМ-у да су били затворени за јавност и стидљиво су користили овлашћења која по закону имају. На питање Марјана Ристичевића да ли кандидаткиње имају снаге да се одупру, како је рекао пропаганди Н1 телевизије и да ли ће се залагати за поштовање закона да нема реемитовања без емитовања, односно да ли ће реаговати на то што се 20 телевизија регистровало у Луксембургу а емитује се само у Србији, Његован је одговорила да има воље али да снага мора бити јача како би се супротставила тим "интересним групама".

Она је оценила да "имамо посла са фантомским медијима, са моћним фирмама" и истакла да њихов "програм сјаји" и обећала да ће се залагати за поштовање закона, као што су њу, појаснила је "натерали да прописно паркира, или јој следи казна".

Вишња Аранђеловић рекла је да је и ово питање доказ да су медији политичка прича, и да се под оптужбама за пропаганду и ширење лажних вести често крије жеља за цензуром, а да она "неће бити цензор" мада ће се залагати за примену закона.

Ристичевић је узвратио да није говорио о цензури већ да "не може по закону програм да се реемитује ако није емитован" и подсетио да се РЕМ финансира из пореза које поменуте телевизије не плаћају. Председник Одбора Мирко Крлић није дозволио даљу расправу, већ је обављено гласање и предлози четири кандидата упућени су у скупштинску процедуру. Народни посланици изабраће два члана РЕМ-а чиме ће састав савета бити комплетиран.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси