Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градска власт незаинтересована за опстанак недељника Крагујевачке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Градска власт незаинтересована за опстанак недељника Крагујевачке

Редакцији недељника Крагујевачке која се бори за опстанак јединог штампаног гласила у Крагујевцу јављају се читаоци са жељом да помогну, покренута је и акција за донације, док је за ову тему градска власт незаинтересована.

Крагујевачке, које су наставиле 85 година дугу традицију листа Светлост, у четвртак, 23. јануара, први пут се нису појавиле на киосцима због тешке финансијске ситуације.

Од пре неколико дана Удружење „Рес публика“ покренуло је акцију прикупљања новчаних прилога за помоћ Крагујевачким посредством „donacije.rs“.

„Не дозволимо да Крагујевац остане без својих новина! Подржите кампању. Телефон за контакт: 060/3624-007“, наведено је на сајту.

Директорка Крагујевачких Гордана Божић рекла је данас Бети да су у редакцији „пријатно изненађени“ због бројних позива дугогодишњих читалаца који питају како могу да помогну.

Према њеним речима, јављају се и читаоци из села, који кажу да радо читају и верују Крагујевачким, као и високообразовани редовни читаоци.

Божић је рекла да је наредни број Крагујевачких спреман за штампу и да очекује да ће се појавити на киосцима у четвртак 30. јануара.

„Због ситуације у којој се налазимо и чињенице да је редакција малобројна, јавили су се новинари некадашње Независне светлости који су нам помогли својим текстовима у припреми новог броја“, рекла је Божић.

С друге стране, нико из градске власти није реаговао, каже Божић и оцењује да их Крагујевачке уопште не интересују.

„Они су, рекла бих, необавештени, јер нас је чак један службеник управе позвао недавно због објављивања огласа, па је био врло изненађен када је чуо да новине неће изаћи“, рекла је Божић.

Редакција је одлучила да због финансијске кризе новине убудуће излазе двонедељно, али је и упозорила да то није гаранција да ће опстати.

„То двонедељно излажење по мени је више корак ка тоталном гашењу него корак ка опоравку“, рекао је недавно уредник Крагујевачких Мирослав Јовановић који је у новинарству 43 године.

Пре пет година у Крагујевачким су прешли на минималне зараде, а од пре неколико месеци, плате се уопште не исплаћују.

Дуг штампарији је 2,5 милиона динара, рачун је тренутно у блокади по тужби бившег запосленог за зараде.

Из Крагујевачких су раније саопштили да су разлози финансијске кризе „више него јасни“.

Функционисање је готово немогуће у условима када град Крагујевац, кршећи закон, за пет година није расписао ни један конкурс за суфинансирање медија.

Крагујевачке, као ни други медији у граду, нису имали шансу да добију део буџетских средстава.

Како су оценили у редакцији, Крагујевачке нису прошле ни на конкурсу Министарства културе и информисања јер имају третман „политички неподобних новина“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси