Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суфинансирање медија у Ваљеву - понижавајућа најнижа понуда за пројекат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2020.

Аутор: Милена Кузмановић Извор: Н1

Суфинансирање медија у Ваљеву - понижавајућа најнижа понуда за пројекат

Како изгледа пројектно суфинансирање медија на локалу? Тема број један ових дана међу ваљевским новинарима, који су ради да се јаве на конкурс града за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, свакако је могућа расподела средстава. Не чуди, јер чињеница да је по конкурсу за један пројекат опредељено од 10.000 динара до чак пет милиона, не слути на добро, уз то ако се зна да је на прошлогодишњем конкурсу пола ваљевских пара по нејасним критеријумима отишло београдским медијима.

"Добила сам информацију да, када је било питање расподеле средстава, да су медијским кућама које нису блиске власти, тачније, извештавале су и критички су имали осврт на рад локалне самоуправе, градоначелник није хтео да да ништа од тих средстава и онда је рекао "дајте им по десет хиљада динара". И онда су га обавестили да не постоји цифра, јер је тада био минималан износ педесет хиљада по пројекту. Ево, ове године, он је вероватно због тога и смањио на десет хиљада динара, колико најмање може да добије један пројекат, што је апсолутно понижавајуће за било који медиј", наводи новинарка Данијела Довевер.

"С друге стране, ако би власт доделила десет хиљада динара некоме ко поднесе пројекат у трајању од пет, шест месеци и ко има одређено новинарско име у Ваљеву, за кога се зна да може да изнесе тај пројекат, онда то у најмању руку није фер и не би било поштено", додаје новинар Мијо Стојкановић.

Добри познаваоци прилика у ваљевским медијима знају да на овим конкурсима пролазе новинари који подржавају актуелну власт, а та подршка иде дотле да се јавно обрачунавају са својим колегама који имају критички однос према неким појавама у граду, пре свега, када су у питању расподела буџетских средстава и коруптивне радње.

"Моја претпоставка јесте да ми нисмо добили средства због тога што на нашој телевизији се емитује емисија "Говорница", то је емисија која има критички став према свему што се дешава у целој држави, а не само у граду. Она иако је аутобиографска емисија, људи су имали право да изнесу своје мишљење, што се очигледно локалној, па ни националној власти није допало", наводи Довевер.

Према информацијама које до новинара незванично долазе из Градске куће, колико ће који износ добити који медиј у Ваљеву, доноси сам градоначелник, уз додатне притиске и сугестије из централе.

Покушај Н1 да добије некаква појашњења овакве одлуке, наишао је на ћутање од стране надлежних.

Како у оваквим условима и ситуацији, када се ваљевским новцем финансирају београдски медији, опстају новинари у Ваљеву?

"То је мукотрпно, више него мукотрпно и ја жалим за тиме што не постоји осетљивост код такозваног реалног сектора", истиче Стојкановић.

Досадашња искуства на конкурсима говоре да није битан квалитет пројекта, ни искуство новинара, већ да пролаз на конкурсу и висина средстава зависе пре свега од тога у којој мери подржавате актуелну градску власт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси