Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Првановић: Даљи кораци ако РТС не одговори, Вулетић: Залагаћу се да РТС постане простор за дебату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Првановић: Даљи кораци ако РТС не одговори, Вулетић: Залагаћу се да РТС постане простор за дебату

Уколико РТС не одговори на захтеве представника академске заједнице за промену уређивачке политике, биће предузети даљи кораци, рекао је у емисији Утисак недеље на телевизији Нова С научни саветнику Институту за физику Слободан Првановић и најавио да ће, у том случају, око 10. фебруара изаћи са предлогом шта ће се даље чинити.

Како преноси Н1, социолог Владимир Вулетић сматра да је добар део тих захтева куцање на отворена врата, док социолог Јово Бакић истиче да захтев јесте потписао, али даје уверен да он неће бити испуњен.

Првановић је рекао да је оно што ради РТС "испод сваког нивоа" и да је та кућа одговорна што избори неће бити легитимни и што грађани неће добити легитимну власт.

То је, како је навео, "директно подривање државе и рад против народа".

"Сматрам да је врхунски безобразлук то што третирају грађане као будале, јер им узимају паре и онда их и обмањују", навео је Првановић.

Вулетић је рекао да неке делове тог захтева апсолутно подржава, док неки нису у домену његовог одлучивања.

"Овде сам дошао као неко ко је председник Управног одбора. У надлежности УО није уређивачка политика, већ програмска концепција", објаснио је Вулетић.

"У нашој програмској концепцији постоји и захтев који се тиче дебатне емисије", рекао је он и додао да би требало да постоји и нека врста избалансираности и равноправности.

"Залагаћу се да јавни сервис постане простор за дебату, независно од тога колико ће то људи гледати", истакао је Вулетић.

Око захтева за избалансирану заступљеност, то је емисија коју би он назвао "страначки дневник, у којој ће пропорционално бити заступљени сви".

Говорећи о захтеву да се РТС у свом програму бави и аферама, он је навео да неке, озбиљне, треба да буду отворене на тој телевизији, док су неке таблоидне.

Као пример озбиљне афере је навео загађење, док је за случај "Крушик" или "хеликоптер" оценио да су то озбиљне теме.

Додао је да РТС, ипак, не би требало да у такву приче улази, уколико не би могао њима озбиљно да се бави у целости и дође до релевантних информација.

"Најгоре би било да РТС уђе у причу о томе, а нема информација. То јесу теме које РТС треба да усмери, да их не би усмеравали други. Јавни сервис не сме да улази у такве ствари наивно", сматра Вулетић.

Бакић мисли да је јавни сервис - служба, "а сви запослени на РТС службеници - нас, грађана Србије".

Према његовим речима, "јасно је да то нису службеници јавности већ службеници у користи СНС, наопаке дружбине која је узурпирала власт и јавну службу".

Напомињући да "РТС није служба СНС", Вулетић је узвратио даје "исто важило и за период пре 2012".

Првановић је напоменуо да сумња да је РТС уопште покушао да дође до информација које су битне у аферама.

"Око диплома и плагираних доктората, за то није потребна полицијска истрага да би се дошло до података", прецизирао је Првановић, на шта је Вулетић констатовао да аферама није место на РТС.

Уз оцену да су плагијати доктората представника власти јефтина афера, он је критиковао Универзитет што се више не бави том темом и што она није истерана до краја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси