Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор Телекома Србије: Јунајтед медија нам је забранила емитовање канала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Директор Телекома Србије: Јунајтед медија нам је забранила емитовање канала

Генерални директор Телекома Србије Предраг Ћулибрк рекао је данас да је Јунајтед медија ултимативно забранила Телекому емитовање Н1, Спортклуба, Синеманије, Гранда и других њихових канала, те да за то што су гледаоцима Супернове ускраћени ти канали није одговоран Телеком.

"Оно што желимо да подвучемо је да Супернова није искључила канале својом вољом, већ зато што је од стране Јунајтед медије стигао ултимативни захтев да се канали искључе", рекао је Ћулибрк на прес конференцији, на којој су представници Телекома и правни заступници те компаније указали да све остало што се појавило у јавности представља замену теза.

Објаснили су да је Телеком спреман да већ данас врате сигнал свих искључених канала, уколико Јунајтед група повуче претњу кривичним пријавама Телекому, уз опаску да би то био знак добре воље да се наставе преговори о сарадњи, о свим питањима.

Представници Телекома најавили су, истовремено, да ће та компанија тужити Јунајтед групу због пласирања лажних вести у овом случају о Телекому и истакао да је свима јасно да је друга страна, а не Телеком, искључила канале.

"То (да смо ми искључили канале) само је једна у низу вести који је пласирала Јунајтед група о нашој компанији. Тражићемо правду на суду и накнаду штете", поручио је Владимир Лучић.

Генерални директор Ћулибрк је најпре указао да је Телеком 17. јануара упутио први, ултимативни захтев, јасан и недвосмислен, и под кривичном и материјалном одговорношћу, да се искључи 17 канала Јунајтед медиа групе.

"Све се то дешавало 17. јануара увече. Прво писмо за искључење канала добили смо око 21 час. На нашу молбу да наставимо преговоре, стигло је друго писмо у 22.30, ултимативно, где су претили под кривично-материјалном одговорношћу, уз претњу да ћемо бити тужени за пиратерију", рекао је Ћулибрк.

"У таквим условима нисмо имали избора и одлука о искључивању канала није била на Супернови, већ јасно на представницима Јунајтед медије", истакао је генерални директор Телекома, који је показао новинарима писма Јунајтед медија групе.

Ћулибрк је истакао да је писмима претходило неколико недеља преговора између Јунајтед медије и представника Супернове, те да је Супернова чак прихватила веће цене, него што су компаније у оквиру тог бренда имале у претходним уговорима са Јунајтед медијом.

Цена је, каже, прихваћена, јер је сматрано да је у интересу грађана да имају те тв канале.

"Потпуна је замена теза да нисмо хтели да прихватимо уговор. Прихватили смо цену, као и ултимативно трајање уговора од три године, који нама није до краја одговарао, али нисмо могли да прихватимо територијално ограничење, јер је незаконито", рекао је Ћулибрк.

Како је појаснио, трећи моменат уговарања који се тиче територијалног ограничења по предлогу Јунајтед медије, значи - да може да дистрибуирате ТВ сигнал на Новом Београду, али не на Вождовцу, можете на Старом граду, али не на Звездари...- је незаконит и за Телеком зато неприхватљив.

"Можда код дистрибуције неке друге робе такви услови могу да постоје, можда се такви дилови и аранжмани склапају када говоримо о мафијашким групама, али Телеком Србија не може да прихвати такве услове, јер Србију посматра као једно јединствено тржиште", истакао је Ћулибрк.

Додао је да су молили Јунајтед медију да избаци незаконите елементе из уговора.

Ћулибрк је навео и да није то једини елемент уговора који се не сматра најбољом праксом, када се говори о уговорима међу привредним друштвима.

"Ја сам 12 година генерални директор, у својој пракси потписао сам неколико хиљада различитих уговора, али овакав модел заиста нисам видео, нити преговоре где вам једна страна пошаље уговор у ПДФ-у, без могућности да се око било чега договарате је незабележено, јер у буквално свакој другој тачки и члану уговора имате претњи раскида уговора и наплате уговорних казни које достижу и до 20 милиона евра", рекао је Ћулибрк.

Он је указао и да је Јунајтед медија пласирала још једну замену теза - да нису желели да потпишу уговор са фантомском фирмом Супернова.

"Свима је јасно да је Супернова наш бренд, регистрован као бренд и да ни у једном моменту није захтевано од Јунајтед медије да потпише уговор са Суперновом, јер она није привредно друштво. Све време је била тема, и они то добро знају, да се потпише уговор са компанијама које послују под брендом Супернове, пре свега Радијус вектор и Коперникус технолоџис, са којима годинама постоји сарадња Јунајтед медије", рекао је Ћулибрк.

Поновио је да Супернова није била уговорна страна, већ је кровни бренд, и да је то "класично подметање".

Лучић: Суштина је да хоће да нам одузму спорт канале

Суштински проблем у односима Јунајтед медија групе и Телекома је идеја те групе да ускрати Телекому могућност да у својој понуди има спортске канале, за које су грађани пре свега и заинтересовани, рекао је данас координатор за интернет и мултимедију Телеком Србија групе Владимир Лучић.

Телеком је, рекао је Лучић новинарима, имао вољу не само да се настави сарадња када је реч о Коперникусу и Радијус вектору, већ и да се прошири сигнал Н1 и Спорт клуба на друге кабловске оператере, који послују под брендом Супернова, као што су Телемарк и Авком.

"Ми смо тако понуду од 12. децембра 2019. и добили на сва четири правна лица. Нажалост, током преговора када смо већ прихватили главне комерцијалне услове и цену и дужину трајања, дошло је до промене услова. Текст уговора смо добили тек 15. јануара који није био у складу са законом пошто је имао ограничење територије, на наше велико разочарење и на све канале као што је Нова спорт".

Лучић додаје да је њима у Телекому постало потпуно јасно да је читава идеја била у томе да се Телекому угаси Спорт клуб, јер је и читава борба свих ових 10 година у вези са спортским каналима.

"Ми, Телеком, имамо Арену, а СББ односно Јунајтед група Спорт клуб и то су две највеће вредности, у тим каналима. Друга страна уопште није хтела да нам да понуду за Нову спорт и Нову С, иако смо и то тражили. Нити да нам гарантује и ако већ потписујемо уговор само за Спорт клуб, него да Спорт клубу неће остати квалитетан спорт, већ да ће се сав квалитетан спорт пребацити на Нову спорт, као што они сада имају кампању у БиХ", навео је Лучић.

Нажалост, додаје, до договора није дошло и Телеком је 17. јануара пре искључења да би показао добру вољу послао писмо и власницима БЦ партнерс са молбом да се продужи сигнал, односно да се не гаси сигнал.

Телеком је, како је рекао, поновио да су прихватили уговор иако је комерцијално гледано 50 пута неповољнији него што су раније имали кабловски оператери.

Телеком је прихватили 48 тих неповољних ствари, с тим што је само једну тражио да се промени, у складу са законом и интересима корисника, а то је да корисници имају пун спортски садржај. 

Заштита "интереса грађана" кроз само један канал?

Ћулибрк је изјавио, на питање новинарке Н1 да ли ће Телеком прихватити јавну понуду за укључење те телевизије у кабловске оператере те компаније, да га чуди њено инсистирање да штити интересе грађане само кроз један канал, а да није заинтересована да их штити за свих осталих 16 канала.

Он је рекао да нема посебне понуде Јунајтед групе само за Н1 телевизију, запитао да ли, уопште, Телеком треба да очекује сваких седам дана да добије јавну понуду за један по један канал.

"Да ли је то озбиљно пословање између привредних друштава? Спремни смо да укључимо свих 17 канала. Када добијемо писану понуду свакако да ћемо одговорити. Да ли заиста мислите да Телеком нема својих пословних интереса као акционарско друштво? Господо из Јунајтед медија групе, молимо вас, јавите нам се да наставимо разговоре у интересу свих корисника, грађана Србије, како би завршили ову агонију", рекао је Ћулибрк.

Владимир Лучић поновио је да је Телеком прихватио финансијску понуду Јунајтед медија за свих 17 канала, укључујући и Н1, а да је добијен предлог уговора који није у складу са законом, по питању територијалног ограничења, која такође укључује и Н1.

Такође, Лучић објашњава да је Јунајтед група у једном тренутку изразила спремност да канале да Телекому Србија и то су потврдили писаним путем.

"Није нам јасно да после таквог обраћања и када је био власник БЦ партнерс 17. јануара и када смо били спремни да одмах потпишемо овај уговор за сва четири кабловска оператера на три године, да је следила ова наредба о искључењу сигнала. Поднели смо захтев Комисији за заштиту конкуренције тражећи привремену меру да се ови канали врате, јер сматрамо да се овде ради о великом и грубом кршењу конкурентности и обратили смо се свим амбасадама ЕУ као и Европској комисији. Зато што се овде ради о фирмама у Луксембургу и Швајцарској у нади да ће помоћи да се сигнали ових канала врате на поменуте оператере", закључио је Лучић.

Представник адвокатског тима Телекома, из Канцеларије Гецић, Огњен Цолић је указао да је Антимонополски закон јасан и да је се јасно види да такве радње Јунајтед медије представљају недвосмислену повреду тог закона, пошто је предвиђена подела тржишта, односно да део корисника у једном граду може да гледа канале, а у другом граду или општине да не може.

"То је подела тржишта која је забрањена и представља повреду конкуренције", нагласио је он.

Додаје да су такве радње забрањене не само правном субјекту који тако нешто нуди, већ и оном ко би тако нешто прихватио.

Према његовим речима, закључење таквог уговора би за оба правна субјекта могло да има за последицу изрицање казни до 10 одсто консолидованог прихода пре пореза и то не само једног субјекта, већ целе корпоративне групе.

Такође, додаје Цолић, такав правни резон је више пута потврђен кроз праксу Европске комисије за заштиту конкуренцију.

Подсећа и да је Србија земља потписник С СП споразума и да је Србија и посебном клаузулом обавезана да њени органи прате европску конвенцију за заштиту конкуренције.

Брнабић: Спор ЈМГ и Телекома комерцијално питање

Премијерка Ана Брнабић позвала је вечерас Јунајтед медиа групу (ЈМГ) да се договори са Телекомом да се њихови канали емитују на Супернови и оценила да је реч о комерцијалном питању које је Н1 телевизија претворила у пар екселанс политичко питање, тврдећи да неко хоће да укине ту тв.

Бесмислено је да неко жели да спречи нешто што је на Супернови на 36 или 38 месту по гледаности, рекла је премијерка.

У прилог томе да је реч о комерцијалном питању навела је да је реч о емитовању спортских канала, а не телевизије Н1.

Истакла је да ником није у интересу да укида нешто што има такав рејтинг на Супернови.

"Не ради се о било каквој политичкој причи, али свака част за Н1, успели су да направе причу и да направе кампању и показали да су способнији од било које наше опозиције”, рекла је премијерка у емисији Хит-твит на Пинк телевизији.

Премијерка је истакла да је овде пар екселанс политичка кампања.

"Не знам да Ии је горе то, да ли је политичка кампања од једног медија или се тај медиј користи да натера другу компанију, Телеком, да прихвати било које услове, што је класична уцена, а ако не прихвате,. Рећи ћемо да је цензура", рекла је Брнабић.

Оваква политичка кампања је до сада невиђена и нечувена, поручила је премијерка.

Годфри: Н1 треба да буде доступан што већем броју грађана

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри изјавио је вечерас, поводом непостизања споразума "Јунајтед медије" и "Телекома Србије", да није у току тог комерцијалног спора, али је оценио да би програм телевизије Н1 требало да буде доступан што већем броју грађана, додајући да је то у интересу Србије.

"Како трају припреме за изборну кампању чули смо оправдане критике ЕУ, али смо и ми сами указали на неке пропусте када је реч о медијској слици...Зар не би било боље да Н1 емитује програм већем броју гледалаца", казао је Годфри, гостујући у емисији Хит твит на телевизији Пинк.

Годфри је рекао да није превише у току комерцијалног спора између Јунајтед медије и Телекома Србије, наводећи да није ни у његовој надлежности на месту амбасадора САД да се меша у комерацијалне спорове.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.01.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 11:38

Teška glupost

Treba da vrate kanale "Sport klub"-a jer je to u interesu građana". Ja volim da pratim sportska dešavanja, posebno kada igra "Partizan", ali to ne znači da je od javnog značaja. Sportski kanali od javnog značaja..? Teška glupost.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси