Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гардијан: Саудијски принц хаковао телефон Џефа Безоса пре убиства Кашогија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2020.

Аутор: Анадолија Извор: Н1

Гардијан: Саудијски принц хаковао телефон Џефа Безоса пре убиства Кашогија

Британски медији тврде да је саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман пет месеци пре убиства новинара Џамала Кашогија хаковао мобилни телефон власника листа Вашингтон пост за којег је радио и убијени Кашоги.

Позивајући се на сведочење експерата који су истраживали ту тему, лист Гардијан пише да је Бин Салман посредством послате видеопоруке хаковао приватни мобилни телефон Џефа Безоса, власника листа Вашингтон пост и портала за трговину „Амазон“.

Стручњаци тврде да је велика вероватноћа да је видеопорука коју је Бин Салман послао Безосу путем WхатсАппа садржавала штетне кодове.

У тексту се даље наводи да је реч о видеопоруци коју је Безос примио 1. маја 2018. године и да је након тога с његовог телефона скинут већи део садржаја.

Гардијан даље наводи како је пет месеци након хаковања Безосовог телефона убијен новинар Кашоги, а девет месеци након тога је лист „Натионал Енqуирер“ почео да објављује вести о детаљима из Безосовог приватног живота. Исти извор тврди да је принц Бин Салман близак са власником листа „Натионал Енqуирер“ Давидом Пекером.

Стручњаци који су говорили за Гардијан даље тврде да је принц Бин Салман таквим нападима на Безоса највероватније покушао да спречи критике које на његов рачун објављује Вашингтон пост и да ће то изазвати велике турбуленције од Вол стрита до Силиконске долине.

Новинар Поста Џамал Кашоги убијен је 2. октобра 2018. године у комплексу саудијског конзулата у Истанбулу у који је тог дана отишао на заказани састанак ради издавања потребних личних докумената за венчање.

Након вишедневног негирања, власти Саудијске Арабије су признале да је Кашоги убије, а накнадно је суд у Саудијској Арабији изрекао смртне казне петорици опружених. Још тројица оптужених добили су затворске казне укупног трајања од 24 године. Блиски сарадници принца Бин Салмана су ослобођени свих оптужби.

Комесаријат за људска права Уједињених нација (OHCHR) у извештају на 101 страници тврди да је Кашогијево убиство чин који је Саудијска Арабија извела с предумишљајем. У извештају се наводи да постоје ваљани докази о неопходности сповођења истраге о умешаности највиших саудијских званичника у то убиство, укључујући и принца Бин Салмана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси