Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предат Захтев за промену уређивачке политике РТС, позив странкама да се изјасне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Предат Захтев за промену уређивачке политике РТС, позив странкама да се изјасне

Захтев за промену уређивачке политике Радио-телевизије Србије (РТС), који је потписало више од 140 припадника академске заједнице, предат је тој медијској кући, саопштио је новинарима научни саветник Института за физику Слободан Првановић.

Тим документом, између осталог, захтевају да РТС на свом првом програму, у ударном термину, емитује нову емисију која ће на „објективан начин разматрати све афере: од афера Крушик, Јовањица, Београда на води, рушења у Савамали, рампе у Дољевцима, тетке из Канаде, плагираних и фалсификованих диплома и доктората и еколошке катастрофе, па до афера ‘Ђиласових милиона’ и односа Бошка Обрадовића према љотићевој идеологији, али и све друге постојеће и будуће афере које се пре свега везују за странке на власти, али и за оне у опозицији“.

Првановић је оценио да РТС не спроводи закон о јавном информисању и јавном сервису, те да та медијска кућа обмањује и дезавуише јавност и додао да земља не може да буде цивилизована док се не суочи са проблемима попут цензусе.

„Ови захтеви не представљају подршку странкама, већ штите интересе грађана. Позивамо све странке да кажу да ли подржавају наше захтеве, а ако прећуте сматраћемо да захтеве не подржавају. Такође, позивамо новинарска удружења да изјасне, као и новинаре јавног сервиса. Знамо да међу њима има професионалаца“, истакао је Првановић.

Навео је да очекује да, након што се академска заједница конкретније ангажовала, грађани стану на њихову страну.

Доцент Филозофског факултета у Београду Оливер Тошковић оценио је да су медијске слободе у Србији лоше и подсетио на извештај Репортера без граница, према којем је Србија забележила пад од 14 места и, поред Црне Горе, најлошије је рангирана на Балкану.

„Пре пет година гледао сам прилог на РТС-у у којем министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић отвара мост и смешка се. После неког времена тај снимак је изашао са тоном у којем се чује како народ скандира: ‘лопови, лопови'“, рекао је Тошковић.

Додао је да се на јавном сервису праве листе непожељних личности које су учествовале на протестима, међу којима су глумци и активисти Бранислав Лечић и Бранислав Трифуновић.

Текст захтева академске заједнице може се наћи на сајту Петиције и сви који желе могу да га потпишу.

Видео прилог Н1

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси