Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покренут избор два чланова РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Покренут избор два чланова РЕМ

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије покренуо је поступак избора два члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), после оставки Горана Пековића и Ђорђа Возаревића.

Одбор за културу и Одбор је констатовао да су досадашњи чланови Савета РЕМ Горан Пековић и Ђорђе Возаревић поднели оставке 20. односно 21. јануара и покренуо је поступак избора два нова члана Регулаторног тела за електронске медије.

По закону, нове чланове РЕМ предложиће надлежни одбор Скупштине АП Војводине, као и Удружење издавача електронских медија и удружење новинара у Републици Србији. Како је истакао председник Одбора Мирко Крлић (СНС) члан Савета РЕМ бира се на пет година, и може бити биран у два мандата.

Члан одбора Ђорђе Вукадиновић (посланичка група Нова Србија – Покрет за спас Србије) истакао је да су ове две оставке биле очекиване и најављене после дијалога власти и опозиције под патронатом Европског парламента, када је постигнут договор да ће РЕМ бити попуњен по формули „3+2“.

Он сматра да Горан Пековић, који је у два мандата био члан Савета РЕМ, сноси одговорност за чињеницу да ово регулаторно тело није добро радило свој посао, док за Ђорђа Возаревића сматра да није био адекватан кандидат за ту функцију, и зато и није својевремено гласао за њихов избор.

Вукадиновић каже да оставке ова два члана РЕМ показују да су они подложни политичким притисцима, и да рад појединих чланова РЕМ није независан.

И зато је апеловао да се сад изаберу чланови РЕМ који ће бити људи од интегритета и оценио да је то у интересу и владајућој коалицији. Реагујући на дискусију Вукадиновића, чланица одбора Снежана Пауновић (СПС) одбацила је тврдње да је владајућа већина приморала ова два члана РЕМ да поднесу оставке. Она је нагласила да су оставке њихов лични чин и да Одбор у складу са законом расписује поступак за избор нових чланова РЕМ, а не расправља о претпоставкама Ђорђа Вукадиновића да је било притисака да се оставке поднесу.

Чланица одбора Наташа Михаиловић Вацић (СПС) одбацила је оптужбе на рад Горана Пековића, и истакла да је он стручњак.

Она је подсетила да је нека друга владајућа већина изабрала Пековића за члана РЕМ у првом мандату 2009. године, а да су приликом избора за његов други мандат 2016. године гласали против њега. Како је најављено, Јавни позив за избор два нова члана РЕМ биће објављен на сајту Скупштине, у Службеном гласнику, и у дневној штампи. Одбор за културу и информисање разматрао је и амандмане на предлог Закона о изменама и допунама закона о култури, као и Закона о архивској грађи и архивској делатности. Усвојени су само амандмани са којима се сагласила Влада Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси