Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потписници захтева за промену уређивачке политике: РТС гори него деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Потписници захтева за промену уређивачке политике: РТС гори него деведесетих

Сматрамо да РТС не поштује законе о јавном информисању и јавним медијским сервисима, а оно што ради је прикривање потпуне истине, дезавуисање и обмањивање грађана.

Стога смо упутили захтев тражећи да РТС крене са потпуним, истинитим, објективним и професионалним извештавањем грађана о свим актуелним темама и дилемама – каже за Данас научни саветник Института за физику Слободан Првановић, иницијатор захтева за промену уређивачке политике јавног сервиса.

До сада га је потписало више од 140 чланова академске заједнице и он ће данас бити предат Управном одбору, директору и уредницима РТС-а.

Наш саговорник истиче да захтев нема за циљ да заступа интересе било које политичке странке, већ интересе нашег друштва да зна истину и да буде потпуно обавештено.

– Професионално и објективно информисање би требало да подржавају све политичке странке, па их позивам да се јавно изјасне о нашем захтеву – да ли га подржавају или не. Позивам и све организације, а пре свега удружења новинара, да се и она изјасне – каже Првановић.

Он додаје да уколико неко од позваних не подржи захтев, или избегава да се изјасни, „постаће јасно чије партикуларне интересе РТС својим обмањивањима грађана заступа“.

– Наравно, позивам и запослене у РТС-у да кажу и на делу покажу шта мисле – истиче Првановић. Он, као и потписници захтева, траже од РТС-а да под хитно обезбеди објективно извештавање о свим актуелним и акутним проблемима у политичкој и друштвеној сфери.

„Тражимо да се у ударним терминима и у свим информативним емисијама на објективан начин разматрају све афере – од афера Крушик, Јовањица, Београда на води, рушења у Савамали, рампе у Дољевцима, тетке из Канаде, плагираних и фалсификованих диплома и доктората и еколошке катастрофе, па до афера „Ђиласових милиона“ и односа Бошка Обрадовића према Љотићевој идеологији, али и све друге постојеће и будуће афере које се пре свега везују за странке на власти, али и за оне у опозицији“, наводи се у тексту захтева.

Потписници такође траже да се на јавном сервису обезбеди могућност равноправног наступа свих релевантних страна и актера, који би могли несметано и без цензуре да изнесу своје аргументе и мишљења, као и то да се на увид грађанима дају детаљни прикази докумената који поткрепљују њихове ставове.

Зоран Стојиљковић, професор на Факултету политичких наука у Београду и један од потписника, каже за Данас да би РТС требало да буде пример објективног и непристрасног извештавања и другим ТВ кућама, али да он то није.

Такође, наглашава, сем о кључним догађајима и аферама, јавни сервис не извештава ни о социјалним темама које су битне за све грађане Србије.

– Људи и организације које се баве социјалним темама и проблемима су из програма РТС-а искључени чак и у већој мери него што су то политичке организације. Сви који су у оквиру цивилног друштва – удружења новинара, професионална удружења, представници пензионера, пољопривредника, синдика… Када сте их видели у некој од емисија – пита Стојиљковић. Он додаје да су висина зараде, пензије, достојанствен рад… теме које интересују грађане, а које јавни сервис не обрађује.

– Као председник једног репрезентативног синдиката (УГС Независност), који учествује у социјалном дијалогу, појављујем се веома ретко, и то као слика без тона. Никада у неком сучељавању са другим странама а камоли за изражавање неког мишљења. Када су у питању штрајкови, никада не можете чути реч штрајкача о томе због чега је незадовољан – наглашава Стојиљковић.

Иван Кљајић, професор Академије уметности у Новом Саду, такође један од потписника, каже за Данас да се добро сећа времена Комракова, Чукића и осталих, „када је РТС био средство дезинформисања, пропаганде и лажи“ а данас је, додаје РТС исто то „па и много горе“.

– Онда смо имали ратове, беду, хиперинфлацију. Данас немамо ужасе ратних страхота. Те ужасе је заменио пропагандни рат који у основном коду има невероватан примитивизам којим се убија здрав разум читавог народа зарад останка на власти једне мале групе људи, једног човека коме је Србија постала експеримент у коме РТС игра одлучујућу улогу јер се годинама не чује, не само реч опозиције, већ реч здравог разума – наглашава Кљајић.

Гаљина Огњанов, професорка Економског факултета у Београду, каже за Данас да се боји да наши грађани, па ни поједини уредници и новинари РТС-а нису заиста свесни важности јавног сервиса за развој српског друштва.

– Међутим, треба нагласити и то да је овде реч о пружаоцу медијских услуга чији садржај смо као грађани сви у обавези да плаћамо. Стога, када гледамо из тржишног угла, треба да знамо да је управо по основу наплате услуге информисања грађана, РТС дужан да поштује потребе за информативним и едукативним програма свих оних од којих наплаћује те услуге. Пошто у садашњем програму РТС-а нека значајна питања остају недовољно покривена или потпуно сакривена од јавности очигледно је да извештавање РТС-а није у складу са интересима свих грађана, те отуда и овај јавни апел академске заједнице – указује Огњанов.

Она додаје да не може са сигурношћу да каже да ли има директног мешања представника политичких партија на власти у уређивачку политику РТС-а, али је очигледно да одређени утицај постоји, барем на нивоу суптилног и то кроз свеопшту кампању застрашивања јавности и новинара у Србији.

– Чини ми се да се претежно ради о аутоцензури, која би могла да буде последица лошег економског положаја новинара и страха за личну егзистенцију. Но, проблем је у томе што, уколико је овде заиста реч о аутоцензури, РТС, његови уредници и новинари, посебно они који себе виде међу најбољима у Србији, морају да схвате да им аутоцензура наноси штету на дуги рок. Губљењем интересовања и поверења грађана за РТС, неминовно ће доћи до смањења гледаности, а РТС уместо да се труди да остане најјачи на медијском тржишту у Србији, доводи себе у опасност да буде у потпуности маргинализован – закључује Огњанов.

Текст захтева академске заједнице може се наћи на сајту Петиције и сви који желе могу да га потпишу. Лист Данас на страни 8 објављује списак нових потписника.

Вулетић: Свака иницијатива добродошла

Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић каже за Данас да је свака грађанска иницијатива добродошла и вредна пажње.

– УО је и до сада расправљао о представкама група грађана које су разним поводима стизале на нашу адресу, ако су биле у оквиру наших овлашћења – рекао је Вулетић, не прецизиравши да ли ће и о овом захтеву бити расправе на УО. Директор РТС-а Драган Бујошевић није одговарао на наше позиве.

Богдановић: Ретко гледам РТС

Марија Богдановић, професорка Филозофског факултета, каже да ретко гледа РТС, осим неких спортских преноса.

– Гледам Н1, Нова С и повремено Прву. Али многи у мојој околини гледају искључиво РТС. Традиција. Не желе да се „оптерећују“ јер им је мање више овако удобно – каже наша саговорница, једна од потписница захтева академаца незадовољних програмом јавног сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси