Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда #AllForJan за браћу Секиелски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2020.

Извор: Блиц

Награда #AllForJan за браћу Секиелски

Вечерас у Европском центру солидарности у Гдањску одржана је свечаност током које су новинари, браћа Томаш и Марек Секиелски из Пољске, добили признање #AllForJan, установљено у знак сећања на убијеног словачког новинара Јана Куцијака. Свечана церемонија уједно је озваничила и отварање конференције о слободи медија Press Freedom Conference, која ће бити одржана 22. јануара у организацији Европске асоцијације магазинских медија и Европске асоцијације новинских издавача

Конкурс #AllForJan Award организује интернационална медијска кућа Ringier Axel Springer Media са циљем да се издвоје новинари у централној и источној Европи који у свом професионалном раду остају верни вредностима као што су отвореност, храброст и бескомпромисно извештавање о друштвено важним темама.

У фебруару се обележава друга година откако су Јан Куцијак и његова вереница Мартина Кушнирова, усмрћени у његовом дому.

Јан Куцијак био је словачки истраживачки новинар који је радио за портал “Aktuality.sk” издавача Рингиер Аxел Спрингер Словачка. Бавио се истраживањем и разоткривањем пореских превара словачких бизнисмена и њиховом повезаношћу са политичарима из врха власти.

Жири којим је председавао Петер Барди, главни и одговорни уредник словачког портала Aktuality.sk, одлучио је да прву награду #AllForJan добију пољски новинари, браћа Томаш и Марек Секиелски, за документарни филм “Само немој никоме рећи”.

- Желели смо да одамо почаст без преседана и свој допринос текућој јавној расправи и прикажемо снажну преданост у приказивању друштвено веома важне теме. Аутори документарног филма дали су жртвама глас - тако да је цео свет могао да чује. Ауторско дело браће Секиелски показује снагу новинарског рада, подсећа на мисију и значај овог тешког занимања, које је тренутно у фази еволутивне промене. Такође показује снагу заједнице спремне да финансира пројекат који заиста мења стварност у којој живимо - рекао је Петер Барди, председник жирија и главни и одговорни уредник портала Aktuality.sk.

Додела награде #AllForJan уједно је означила отварање европске конференције о слободи медија Press Freedom Conference, која почиње 22. јануара у Европском центру солидарности у Гдањску. Цео дан конференције посвећен је савременим претњама слободним и независним медијима, као што су политички притисци, цензура, говор мржње и распрострањене дезинформације у дигиталној стварности.

На великој конференцији говориће и представници медија са простора бивше Југославије: Марко Стјепановић, главни уредник портала “blic.rs” и РАС дигитал едиториал директор за Србију, Словачку и Мађарску; Срдан Косовић, главни и одговорни уредник “Вијести” из Црне Горе и Ален Галовић, главни и одговорни уредник портала “24sata.hr” из Хрватске.

Организатори конференције су Европска асоцијација магазинских медија (EMMA) и Европска асоцијација новинских издавача (ENPA). Партнери манифестације су Амбасада Сједињених Америчких Држава, Reuters institut, Digital Media Campus и Ringier Axel Springer Media.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси