Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ефектива: Необавештени корисници Супернове могу да раскину уговор без накнаде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2020.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Ефектива: Необавештени корисници Супернове могу да раскину уговор без накнаде

После искључења канала Јунајтед медије, међу којима је и Н1, са кабловске мреже Супернова, удружење за заштиту потрошача "Ефектива" саопштава да грађани којима је без најаве промењена програмска шема имају право да раскину уговор без обзира на колико трајање уговора су се претходно обавезали.

У једном од крајева Београда где је Супернова најраспрострањенија, многи су изненађени чињеницом да су неки канали нестали.

Зоран Мајсторовић каже да је годинама био задовољан што је његов оператор имао добар спортски пакет.

"Радијус Вектор, Супернова... И до јуче ваљда, били су сви ови канали. Спортклуб 1, 2, 3, 4, 5.... Почиње Аустралиан опен, немам где да гледам. Углавном за спорт ми је најважније", прича Зоран Мајсторовић, становник Блока 64 у Београду.

И многи други корисници кабловске мреже Супернова су збуњени. Посебно јер није било никаквог обавештења да ће канали Јунајтед медије бити искључени. Они који нису гледали телевизију током викенда и не знају за промену програмске шеме.

"Звао сам их. Углавном, тражио сам написмено да ми одговоре јер немам Спортклуб, имао сам шест пред нову годину. Па ћемо да видимо", каже један грађанин.

Н1: А ако вам не одговоре?

"Онда ћемо да их мењамо", одговара.

"Ја сам Супернова", наводи једна госпођа коју смо срели.

Н1: Јел знате да немате више канале Јунајтед Медије, међу којима и Н1 и Спортклуб?

Госпођа: Н1 имам. Спортклубове имам. Све то имам.

Н1: Немате од суботе. Сад од суботе? Па шта ћемо сад? Сад поново нешто да плаћам?

У удружење за заштиту потрошача "Ефектива" кажу да је Закон о електронским комуникацијама потпуно јасан и у овом случају на страни потрошача.

"Ако је дошло до измене програмске шеме, гашења одређених канала, који су потрошачу били можда и побуда за склапање уговора, онда потрошач по Закону о електронским комуникацијама, као и по Закону о заштити потрошача, па и Закону о облигационим односима има право да раскине такав уговор", каже Дејан Гавриловић из Удружења грађана Ефектива.

Ефектива наводи и да има доказе да оператори кабловских мрежа, баш као и компаније за мобилну телефонију, избегавају да саопште корисницима када имају право на раскид уговора без накнаде и по правилу уверавају их да имају право да промене пакет.

"Када жели да раскине уговор довољно је да да изјаву о томе и ми саветујемо да то учини у писаној форми, као и да у писаном облику тражи и одговор од оператера", наводи Гавриловић.

Најжешћа расправа о укидању канала Јунајтед медије на мрежи Супернова води се, по обичају на друштвеним мрежама. А многи учесници у тим расправама уочавају политичку позадину пословних одлука.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси